Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ Εμειναν μόνο 31 μέρες για συλλογή αποδείξεων

Έντυπη Έκδοση 

ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ

Εμειναν μόνο 31 μέρες για συλλογή αποδείξεων

ΕΝΑ μήνα περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι για να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις που θα χρειαστεί να υποβάλουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση για το εισόδημα του 2013.
Ωστόσο, στο μέτρο των αποδείξεων έχουν γίνει αλλαγές σε σχέση με ό,τι ίσχυσε για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το σύστημα υπολογισμού που ισχύει για το 2013 κρύβει παγίδες, που οδηγούν σε επιβάρυνση με επιπλέον φόρο.
Φέτος υπόχρεοι στη συλλογή αποδείξεων είναι μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς εκτός του μέτρου έχουν μείνει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν κανένα όφελος, άρα δεν είχαν και κανένα φορολογικό κίνητρο μέσα στο 2013 να ζητούν αποδείξεις.
Το σύστημα που ισχύει για τους υπόλοιπους απαιτεί τη συλλογή αποδείξεων λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.
Ωστόσο, ο νόμος ορίζει και ανώτατο ποσό συλλογής τα 10.500 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις μέχρι την αξία των 10.500 ευρώ.
Το σύστημα μπορεί να μην προβλέπει φοροελάφρυνση από την κατάθεση των αποδείξεων, όπως παλιά, αλλά προβλέπει εξοντωτική ποινή για όσες λείψουν από τον τελικό λογαριασμό (δηλαδή εάν δεν συμπληρώνεται το 25%). Η ποινή σε κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο ορίζεται στο 22% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν, από το 10% που ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα.
Πέρα από την ποινή για τις αποδείξεις που δεν θα συγκεντρωθούν, παγίδα κρύβει και ο κατάλογος με τις αποδείξεις που ισχύουν με το νέο σύστημα, καθώς πλέον δεν έχουν καμία αξία για την Σφορία όσες αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, κοινόχρηστα.
Εκτός λίστας παραμένουν οι αποδείξεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα ενοίκια και τα ασφάλιστρα. Αλλαγές έχει όμως και ο κατάλογος με τις αποδείξεις που ισχύουν, καθώς για το 2013 στον κατάλογο περιλαμβάνονται φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αφού εξαιρέθηκαν από τις φοροαπαλλαγές και οι δαπάνες για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι όμως για τους κατοίκους εξωτερικού.
Από μισθωτές υπηρεσίες
Εκτός του καταλόγου με τις αποδείξεις που υπολογίζονται, άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού της συνολικής αξίας των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν σε σχέση με το εισόδημα.
Για φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να υπολογίσουν την αξία των αποδείξεών τους σε σχέση μόνο με το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ., θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι αυτοί, στην πραγματικότητα θα χρειαστεί να μαζέψουν αποδείξεις αξίας μικρότερης του 25% του συνολικού τους εισοδήματος, καθώς θα αφαιρέσουν από αυτό τις άλλες πηγές.
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός ο οποίος έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ από μισθούς και 15.000 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να μαζέψει φέτος αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των 15.000 ευρώ, που είναι το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Πρέπει, δηλαδή, να συγκεντρώσει παραστατικά ύψους 3.750 ευρώ για να γλιτώσει τον πρόσθετο φόρο του 22%.
Αντίστοιχα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ μόνο από μισθωτή εργασία, θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 5.000 ευρώ. Αν έχει συλλέξει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα μπει φόρος 22%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 440 ευρώ.
Φορολογούμενος με εισόδημα από σύνταξη 9.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 2.250 ευρώ.
Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ.
Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις, για παράδειγμα 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν, δηλαδή στο ποσό των 2.500 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρο 550 ευρώ (2.500 Χ 22%).
Βέβαια το σύστημα αυτό θα αποτελέσει παρεθλόν μαζί με το 2013 σε ένα μήνα από σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες για το 2014 θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι θα ισχύσει από την 1η.1.2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: