Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Πολιτική αλητεία «επί τρία» στην πλάτη των ανέργων

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 09:23

Πολιτική αλητεία «επί τρία» στην πλάτη των ανέργων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Οι άνεργοι στην Ελλάδα είναι 1,35 εκατομμύρια. Πόσοι από αυτούς έπαιρναν επίδομα ανεργίας στο τέλος του περασμένου Οκτώβρη; Ούτε 125.000 άτομα. Και επειδή άλλαξε η χρονιά, ενεργοποιήθηκαν  αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος των 360 ευρώ με αποτέλεσμα ο αριθμός αυτός να γίνει ακόμη μικρότερος.
Γράφει: 

«Τουλάχιστον υπάρχει το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων» θα σκεφτεί ο αισιόδοξος. Αμ δε. Ναι υπάρχει επίδομα 200 ευρώ το οποίο χορηγείται σε όποιον έχει συμπληρώσει 12 μήνες έξω από την αγορά εργασίας αρκεί να έχει υπερβεί το 20ο έτος της ηλικίας του και να μην έχει εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ. Έλα όμως που το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ αποκλείουν όποιον ήταν μακροχρόνια άνεργος πριν την 01/11/2013 (δηλαδή 900.000 ανθρώπους).
Για να πάρεις επίδομα μακροχρόνια ανεργίας, πρέπει να συμπληρώσεις 12 μήνες τακτικής ανεργίας από την 01/11/2013 και μετά. Απίστευτο και όμως αληθινό. Το προβλέπει και η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ. Θέλετε και το τρίτο χτύπημα; Το επίδομα ανεργίας από το 2014 θα φορολογείται.
Αν για κάποιο λόγο εμφανίσεις εισόδημα από άλλη πηγή (ακόμη και το μισθό που είχες πριν σε απολύσουν) ύψους άνω των 10.000 ευρώ ετησίως, το επίδομα ανεργίας φορολογείται με συντελεστή 22% στην καλύτερη περίπτωση.

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα της χώρας. Φτάσαμε στο σημείο οι άνεργοι να είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς και όμως οι «ιθύνοντες» στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών βρίσκουν κάθε λογής τέχνασμα για να γλιτώσουν μερικά εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό στην πλάτη αυτών που έμειναν χωρίς δουλειά.

·  Ήδη από σήμερα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα αρχίζουν να συνωστίζονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Και εκεί θα νιώσουν για μια ακόμη φορά «κορόιδα» καθώς θα συνειδητοποιήσουν ότι οι προϋποθέσεις έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ψαλιδίζουν τον αριθμό των δικαιούχων. Πόσοι θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που τελικώς θα εισπράξουν το επίδομα; Με δεδομένο ότι το εισοδηματικό όριο μειώθηκε (ήταν 12.000 ευρώ και έπεσε στις 10.000 ευρώ) αλλά και το γεγονός ότι για να μπει κάποιος στον κατάλογο πρέπει να έχει συμπληρώσει 12 μήνες τακτικής ανεργίας από την 01/11/2013 και μετά, ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 20-25.000. Με βάση τη στατιστική υπηρεσία, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι πάνω από 900.000 και αυξάνονται συνέχεια.

·  Από την 01/01/2014, μπήκε άλλη μια αυστηρότερη προϋπόθεση για να  πάρει κάποιος το επίδομα τακτικής ανεργίας. Θα ψάχνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αν εντοπίσουν ότι σε αυτό το διάστημα έχεις πάρει επίδομα για τουλάχιστον 16 μήνες μέσα σε αυτή την τετραετία, τότε δεν θα δικαιούσαι το επίδομα ακόμη και αν έχεις απολυθεί. Λύση βρέθηκε μόνο για τους ασκούντες εποχική εργασία. Και πάλι, η προσθήκη και νέας απαίτησης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας (σ.σ η όποια αύξηση καταγραφεί κατά τους χειμερινούς μήνες, θα οφείλεται στα εποχικά επαγγέλματα ειδικά τα τουριστικά)

·  Η 3η μαχαιριά έρχεται από το φορολογικό μέτωπο. Στην προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, βρέθηκε αυτός που ενσωμάτωσε σε φορολογικό νόμο διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να φορολογούνται όσοι εισπράττουν επίοδμα ανεργίας εφόσον το εισόδημά τους υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως. Θα περιμένουμε τις οδηγίες για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτή η διάταξη. Διότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη, θα υπάρξουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους Ιούνιο και θα φορολογηθούν για το επίδομα ανεργίας μόνο και μόνο επειδή εισέπραξαν τους μισθούς του πρώτου εξαμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: