Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μισθοί: Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση

ΓΙΑ 13Ο ΤΡΙΜΗΝΟ

Μισθοί: Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση

Μισθοί: Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και εντός του 2013 η “συρρίκνωση” των αποδοχών των εργαζομένων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Στο τρίτο τρίμηνο του έτους η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μείωση των μισθών κατά 6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012 και αξίζει να τονιστεί πως η πτωτική πορεία συνεχίζεται για 13ο στην σειρά τρίμηνο.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά την Κύπρο όπου οι αποδοχές μειώθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 7,7%.
Η χώρα μας βρίσκονταν στην πρώτη θέση της Ευρώπης στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως στο δεύτερο τρίμηνο οι μισθοί υποχώρησαν κατά 7,5% και στο πρώτο κατά 12%.
Στην αντίπερα όχθη οι μισθοί αυξήθηκαν σε ποσοστά υψηλότερα του 5,5% σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2006 καθώς μέχρι το έτος αυτό αναλύονται στοιχεία στη συγκεκριμένη έρευνα.
Πιο αναλυτικά στο πρώτο εξάμηνο του 2010 παρατηρήθηκε αύξηση των αποδοχών κοντά στο 13,5% και από εκεί και πέρα οι περικοπές ήταν συνεχείς.
Πάντως για την επόμενη χρονιά η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι θα σταματήσει το αρνητικό σερί .
Και αυτό γιατί μετά από μία τετραετία κατακόρυφης υποχώρησης των μισθών που έφθασε σωρρευτικά στο 28% (μέσες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας) εκτιμάται ότι τα περιθώρια για περαιτέρω περικοπές έχουν εξαντληθεί.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος το 2014 αναμένεται ότι η μέση μείωση των αποδοχών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με την τελευταία διετία, για ορισμένες μάλιστα κατηγορίες εργαζομένων το επίπεδο των μισθών θα παραμείνει σταθερό ενώ ο μέσος χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που μειώνονταν από το 2008 ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά
Συγκεκριμένα το νέο έτος το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υπολογίζεται πως θα υποχωρήσει κατά 1,7% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2,2% στον ιδιωτικό τομέα αντανακλώντας και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.
Για τις αποδοχές του 2014 η ΤτΕ προβλέπει ότι κατά μέσο όρο θα μειωθούν 1,5% από 7,4% που υποχώρησαν εφέτος σε σχέση με το 2012. Τις μεγαλύτερες μειώσεις ύψους 6,3% “βλέπει” στον τραπεζικό τομέα. Στο Δημόσιο δεν αναμένονται νέες περικοπές.
Με βάση τα δεδομένα αυτά υπολογίζεται ότι στόχο του Μνημονίου για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% αναμένεται να υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική υποχώρηση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%.
Μέσα στο 2013 οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσφεύγουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι προ του 2012, στη σύναψη αφενός ατομικών συμβάσεων εργασίας και αφετέρου επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Από τις αρχές του έτους έως τις τα τέλη Νοεμβρίου έχουν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 (τέθηκε σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο) υπερβαίνει τις 1.397. Κατά την τελευταία τριετία οι συβάσεις αυτές κατά κανόνα προβλέπουν περικοπές αποδοχών της μεταξύ 10% και 40%,

Δεν υπάρχουν σχόλια: