Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Πουλήστε, εξοφλήστε, τελειώσατε»: Τα νέα ήθη της εφορίας

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 10:46

«Πουλήστε, εξοφλήστε, τελειώσατε»: Τα νέα ήθη της εφορίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
«Πουλήστε, εξοφλήστε, τελειώσατε»: Τα νέα ήθη της εφορίας
Πολύ ευγενικά, το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγο, μας προτρέπει να …ρευστοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας προκειμένου να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας στην εφορία. Μάλιστα, η απόφαση περιγράφει και τη διαδικασία με την οποία μπορεί να συμβεί αυτό. Για να είναι βέβαιη η εφορία ότι θα εισπράξει το τίμημα από το πωληθέν ακίνητο, σε βάζει να υποβάλλεις αίτηση η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Γράφει:  


Η διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο -και αυτό δεν το αναφέρει η απόφαση καθώς τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται- όποιος δεν μπει στη διαδικασία πώλησης με ίδια πρωτοβουλία, κινδυνεύει πάντοτε με κατάσχεση. Και να υπενθυμίσουμε ότι έναντι των οφειλών στην εφορία, δεν υπάρχει καμία προστασία από τον πλειστηριασμό, όσο φτωχός και αν είναι ο οφειλέτης.

Τι ορίζει η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγο;

1. Οφειλέτης ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο, μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση εξ επαχθούς αιτίας της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος.

2. Στην αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, δηλώνονται το ύψος του τιμήματος καθώς και τα στοιχεία

α) του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί και του αγοραστή και

β) αυτά που αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη να καταβάλει το φόρο.

Μετά την υποβολή της αίτησης, και εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό από την εφορία, θα εκδοθεί είτε αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας προκειμένου να προχωρήσει η πώληση, είτε βεβαίωση οφειλής (σ.σ είναι νέο έγγραφο η έκδοση του οποίου προβλέπεται από τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών). Τα έγγραφα αυτά, επέχουν θέση πράξης αποδοχής της αίτησης
Στο συμβόλαιο μεταβίβασης γίνεται υποχρεωτικά μνεία της εκχώρησης του τιμήματος στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς και του αποδεικτικού ή της βεβαίωσης οφειλής, κατά περίπτωση, με τα οποία γίνεται αποδεκτή η εκχώρηση και αποδίδεται το τίμημα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Με την απόδοση του παρακρατούμενου ποσού ο φόρος εξοφλείται μέχρι του ύψους του τιμήματος. Σε περίπτωση που υφίστανται και μη φορολογικές οφειλές κατά την απόδοση του τιμήματος πιστώνονται κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις από φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: