Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Ιανουάριο

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 12:11

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Ιανουάριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Ιανουάριο
Στα 800 εκατ. ευρώ ανήλθαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της FMVoice, οι ληξιπροθεσμες οφειλές προς την εφορία κατά τον μήνα Ιανουάριο. Έτσι η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη από αυτή που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Τα συνολικά χρέη έσπασαν και τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ, δύο δισ. ευρώ περισσότερα από το νούμερο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.
Γράφει:  
Το γεγονός ότι και τον πρώτο μήνα του χρόνου υπήρξε τόσο μεγάλη αύξηση των χρεών προς την εφορία αποτυπώνεται και στην εκτέλεση του προυπολογισμού. Ενώ ήταν προγραμματισμένο κατα τον πρώτο μήνα να προκύψει πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ τα στοιχεία της εκτέλεσης κατα τον πρώτο μήνα του έτους δείχνουν πλεόνασμα κάτω από ενα δισ. ευρώ.
Εν μέρει η απόκλιση οφείλεται και στην παράταση που δόθηκε για την καταβολή του ΦΠΑ. Ωστόσο, το πρόβλημα ειναι υπαρκτό, ειδικά στο σκέλος των  εσόδων, κάτι που ανάγκασε και τον πρωθυπουργό από το βήμα της βουλής να ζητήσει από τους φορολογούμενους να πληρώσουν την 6η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Τα συνολικά έσοδα από τον φόρο ακινήτων φαίνεται να έχουν φτάσει στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και ενώ απομένει η δόση του Φεβρουαρίου. Ο στόχος των 2,65 δισεκατομμυρίων ειναι εφικτός αν και υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων από τις επιστροφές φόρου που καλείται να κάνει το δημόσιο σε περίπου 70000 φορολογούμενους που έκαναν διορθωτική δηλωση του E9. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: