Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αυξάνεται ο διασυνοριακός δανεισμός στην Ευρωζώνη

Αυξάνεται ο διασυνοριακός δανεισμός στην Ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: 08/02/2015 - 10:50
Τελευταία δημοσίευση: 08/02/2015 10:50Οικονομία
Αυξάνεται ο διασυνοριακός δανεισμός στην Ευρωζώνη
Ο διασυνοριακός δανεισμός στην Ευρωζώνη καταγράφει άνοδο για πρώτη φορά από τότε που το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ώθησε τις τράπεζες να αποσυρθούν από υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ιταλία.
Ειδικότερα, ο διασυνοριακός τραπεζικός δανεισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 1% εντός του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Η συνολική αύξηση κρύβει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, ο διασυνοριακός δανεισμός σε Γαλλία και Ιταλία αυξήθηκε κατά 9% και 4%, αντίστοιχα, όταν στην Ισπανία και τη Γερμανία μειώθηκε κατά 6% και 4%, αντίστοιχα. Παρατηρείται, λοιπόν, η λεγόμενη «βαλκανοποίηση» του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης στον απόηχο της κρίσης χρέους στην περιοχή, η οποία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στη νότια Ευρώπη, στερώντας από τις επιχειρήσεις την πίστωση και στρέφοντας τις κυβερνήσεις στις δικές τους τράπεζες για τις αγορές των ομολόγων τους.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: