Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Στα «σκαριά» ο νέος φόρος των ακινήτων

Στα «σκαριά» ο νέος φόρος των ακινήτων

akinita.jpg

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο θα ισχύει μόνο για μία κατοικία και με οδηγό το περιουσιολόγιο θα φορολογείται η υπόλοιπη περιουσία
Αφορολόγητο μόνο για μία κατοικία και φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών με βάση προοδευτική κλίμακα με πολλούς φορολογικούς συντελεστές, θα είναι η βασική φιλοσοφία του νέου φόρου ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο νέος φόρος, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το τρέχον έτος τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η ισχύς του οποίου παύει ουσιαστικά με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου του 2014 στο τέλος Φεβρουαρίου, θα ονομάζεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που καθιερώθηκε το 2008.
Το αφορολόγητο θα αφορά μία κατοικία και πέρα από το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα επιβάλλεται ο φόρος. Συνεπώς, ακόμη και στην περίπτωση πρώτης κατοικίας, θα επιβάλλεται φόρος επί της αντικειμενικής αξίας για το ποσό άνω του αφορολόγητου ορίου, με στόχο να φορολογηθούν οι πολυτελείς κατασκευές σε ακριβές περιοχές της χώρας.
Το ύψος του αφορολόγητου ορίου για άγαμο, έγγαμο και παιδιά θα προσδιοριστεί ανάλογα με τους εισπρακτικούς στόχους του νέου φόρου σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος για το προηγούμενο έτος υπολογίστηκε στα 2,65 δισ. ευρώ.
Ο φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας (με βάση το περιουσιολόγιο που έχει «χτίσει» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών) που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με βάση τις νέες μειωμένες, έως και 30% σε μέσο επίπεδο, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
«Η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Θα φορολογηθούν μόνον οι υπερπολυτελείς. Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται καθόλου ή ελάχιστα, καθώς η κλίμακα του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, υλοποιώντας και την περσινή δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή - κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων- η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

«Οι απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά το 2015 θα αποκατασταθούν μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, που θα αναπτυχθεί με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε η υπουργός.
Ο φόρος θα επιβληθεί σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, την κατοικία ή την έδρα του, το οποίο διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του διάστασης, μελετώνται και ορισμένες εξαιρέσεις οι οποίες θα αφορούν κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν στοιχεία του ενεργητικού τους.
Αγνωστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με την περιουσία της Εκκλησίας ή αν θα υπάρξει αντιμετώπιση ανάλογη με αυτήν που θα επιφυλάξει ο νόμος για τα διατηρητέα κτίρια. Σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος δεν θα έχει καμιά σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, όπως άλλωστε και το εισπρακτικό του αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: