Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ποια ποσά προστατεύονται στον ακατάσχετο λογαριασμό

Ποια ποσά προστατεύονται στον ακατάσχετο λογαριασμό

Ποια ποσά προστατεύονται στον ακατάσχετο λογαριασμό
Όσο η νύχτα πέφτει, τόσο το σκοτάδι μεγαλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το κράτος. Όσο τα ληξιπρόθεσμα μεγαλώνουν, τόσο περισσότερα μέτρα λαμβάνονται από το κράτος για να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστάνε οι φορολογούμενοι.
 
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανέβηκαν από 50,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, σε 87,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου.
 
Στο πρώτο τετράμηνο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 4,33 δισ. ευρώ. Ωστόσο στο διάστημα αυτό παρουσιάζεται επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησής τους. Να σημειώσουμε ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν υπήρχαν τόσες πολλές φορολογικές υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους, σε αντίθεση με τους δυο πρώτους μήνες που υπήρχαν δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, από καθυστερημένες εκκαθαρίσεις και δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
 
«Ραβασάκια» για 30-500 ευρώ
 
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέσω του taxis, έχει αρχίσει ήδη την αποστολή email σε όσους έχουν παλιά χρέη από 30 έως 500 ευρώ. Όταν αναφερόμαστε σε παλιά χρέη, εννοούμε οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ποσά έως 3.000 ευρώ οφείλουν στην εφορία 3.653.194 φορολογούμενοι, δηλαδή το 84,90% του συνολικού αριθμού των οφειλετών. Έως τα τέλη του 2015, το ποσό που όφειλαν ανερχόταν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
 
Ακατάσχετος λογαριασμός
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει τόσο στην τράπεζα, όσο και στο taxis ένα λογαριασμό ως ακατάσχετο, σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Η εφορία έχει δικαίωμα να δώσει εντολή στην τράπεζα να προβεί σε κατάσχεση από τον λογαριασμό του οφειλέτη. Από την κατάσχεση προστατεύονται:
 
1. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του Δημοσίου έως 1.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
 
2. Καταθέσεις φυσικών προσώπων έως 1.250 ευρώ μηνιαίως για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
 
Λοιπά εισοδήματα
 
Πέραν των χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, η εφορία μπορεί να κατάσχει ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη ή οποιουδήποτε άλλο κινητό περιουσιακό στοιχείο, αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ. Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
 
Ακόμη η εφορία μπορεί να προβεί σε κατάσχεση, για οποιοδήποτε ποσό οφειλή για:
 
1. Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
 
2. Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
 
3. Μέρος ή όλων των ενοικίων, των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
 
4. Μέρος ή όλων των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
 
5. Μέρος ή όλων των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
 
Η εφορία πραγματοποιεί τις παραπάνω κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Ενημερώνει, δηλαδή, τους εργοδότες για την κατάσχεση μισθών, τους ενοικιαστές την κατάσχεση του ενοικίου, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την κατάσχεση παροχών, τους αγοραστές-πελάτες για την κατάσχεση του τιμήματος της πώλησης κ.λπ.
 
Τα ασφαλιστικά Ταμεία
 
Πέρα από τις κατασχέσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η εφορία για χρέη προς αυτήν, σε διαδικασία κατάσχεσης μπορούν να προβούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν φτάσει τα 15,3 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξής Ασφαλιστικών Εισφορών) και ο στόχος που έχει μπει είναι η είσπραξη 750 εκατ. ευρώ για το 2016.
 
Ήδη έχουν αρχίσει οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και το ΚΕΑΟ προχωρά στη «διαδικασία μαζικής παραγωγής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω νέας αυτοματοποιημένης προγραμματιστικής ροής, η οποία θα σταθμίζει και θα ελέγχει παραμέτρους, όπως π.χ. η καταβολή ποσών έναντι οφειλής κ.λπ.», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
 
Υπενθυμίσουμε ότι έχει ανακοινωθεί νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και περιμένουμε το σχετικό νόμο. Ας ελπίσουμε να μην είναι σαν την προηγούμενη ρύθμιση, κατά την οποία ένας στους δύο οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών έχασε τη ρύθμιση του Ν. 3021/2015 (100 δόσεις).
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 16 Ιουνίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: