Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Στα 2000 ευρώ το μήνα το νέο όριο αναλήψεων

Στα 2000 ευρώ το μήνα το νέο όριο αναλήψεων

Στα 2000 ευρώ το μήνα το νέο όριο αναλήψεων
Η σημερινή συμφωνία Μέρκελ-Τσίπρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες ανοίγει το δρόμο για την σημαντική αλλαγή των όρων στα capital controls που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη αποδεχτεί τις σχετικές προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την αύξηση του ορίου ανάληψης σε 2000 ευρώ το μήνα, το άνοιγμα νέων λογαριασμών αλλά και την μεταφορά 2000 ευρώ το μήνα στο εξωτερικό ανά λογαριασμό (από 1000 που ισχύει σήμερα).
Οι προτάσεις για την χαλάρωση των capital controls περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές για επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό αλλά και διευκολύνσεις σε σειρά επιχειρήσεων (πχ τουριστικές) για συναλλαγές με τις ελληνικές τράπεζες γιατί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά με την εισαγωγή των συναλλακτικών περιορισμών δημιουργήθηκαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα τα βασικότερα σημεία των νέων κανόνων για τα capital controls που ζητούν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα εξής:
1. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε χρονικό διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα (από 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες που ισχύει σήμερα).
2. Να επιτραπεί: α) να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους ακόμα και εάν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) από την τράπεζα, και β) να ενεργοποιούνται αδρανείς, λογαριασμοί.
3. Να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών έως ποσοστού του 60% συνολικά (από 30%σήμερα) από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής τροποποίησης, θα πιστώνονται με μεταφορά πίστωσης από τράπεζα που λειτουργεί στο εξωτερικό, σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων.
4. Να συμπεριληφθούν ρητώς στις ισχύουσες διατάξεις ότι τα μεταφερόμενα από την αλλοδαπή χρηματικά ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και συνιστούν αποτέλεσμα εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων) και έχουν εκδοθεί από φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού (κάρτες πληρωμών εξωτερικού), να θεωρούνται ελεύθερα κεφάλαια. Επισημαίνεται ότι η μη ρητή συμπερίληψη των συγκεκριμένων συναλλαγών στα «ελεύθερα» κεφάλαια μιας ελληνικής επιχείρησης έχει οδηγήσει πολλές από αυτές (τουριστικές, ξενοδοχειακές, αεροπορικές, κ.λπ) στη συνεργασία με τράπεζες του εξωτερικού δημιουργώντας σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις τράπεζες και τους λοιπούς φορείς αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών που λειτουργούν στη χώρα μας.
5. Να επιτραπεί η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα .
6. Να επιτραπεί η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για υφιστάμενους
πελάτες.
7. Να διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης σε κατάστημα τράπεζας των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.
8. Να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση με την οποία ενώ επιτρέπεται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις η μεταφορά κεφαλαίων χωρίς στοιχεία ιστορικότητας το όσες επιχειρήσεις δεν είναι νεοσύστατες και είχαν χαμηλές εισαγωγές το περασμένο διάστημα, αναγκάζονται συχνά να καθυστερούν τις πληρωμές τους καθώς δεν πληρούν το κριτήριο της ιστορικότητας του 140%. Αυτό όμως δεν ευνοεί την προσπάθειά τους να αναπτυχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: