Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Αρση του επαγγελματικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών

Αρση του επαγγελματικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών

Μια διετή αναστολή για την ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματική φόρο ΕΝΦΙΑ .Υπό αναστολή και το επαγγελματικό απόρρητο έναντι της εφορίας.
arsi-tou-epaggelmatikou-aporritou-enanti-twn-forologikwn-arxwn
 
Αίρεται και το επαγγελματικό απόρρητο έναντι της εφορίας με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  – Πρόστιμα έως 1000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών παραστατικών – πρόστιμο και για όσους δεν δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ  - Αναστέλλεται για ακόμη δύο χρόνια ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια. Ολα αυτά σε φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε Παρασκευή απόγευμα στη Βουλή.  

Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο 500- 1000 ευρώ για τις αποδείξεις 

Εμπλουτίζεται με ακόμη περισσότερες κατηγορίες ο κατάλογος των φορολογικών παραβάσεων στις οποίες θα επιβάλλεται πρόστιμο το ύψος του οποίου θα μπορεί να φτάσει έως και 1000 ευρώ.
Με 500-1000 ευρώ θα τιμωρείται όποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει παραποιημένα ή ανακριβή φορολογικά αρχεία ακόμη και αν αυτά δεν υπάγονται στον ΦΠΑ. Πρόστιμο 100 ευρώ θα πληρώνει ακόμη και αυτός που δεν θα τηρεί τη διάταξη του νόμου σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε συναλλαγή άνω των 500 ευρώ, θα πρέπει να αποπληρώνεται με ηλεκτρονικά μέσα δηλαδή με χρήση κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού.
Οι τρεις νέες κατηγορίες που προστίθενται στον κατάλογο των παραβάσεων που επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα είναι οι εξής:
1.      Μη έκδοση λογιστικών αρχείων ή έκδοση ή λήψη ανακριβών λογιστικών αρχείων (παραστατικών) για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ
2.      Διακίνηση αγαθών χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.
Για αυτές τις δύο περιπτώσεις α επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο αν ο υπόχρεος τηρεί διπλογραφικό σύστημα.
Πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση, θα επιβάλλεται σε όσους δεν συμμορφώνονται με τη διάταξη του νόμου που ορίζει ότι όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να πληρώνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.

Εκτός συμπληρωματικού φόρου τα αγροτεμάχια για δυο έτη   

Με άλλη διάταξη,  παρατείνεται για δύο χρόνια (2017 και 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων. Με βάση την αιτιολογική έκθεση, η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογούμενους να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της ρύθμισης, διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ ανά έτος σύμφωνα με την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους ή στα 460 εκατ. ευρώ συνολικά.

Αναστολή του επαγγελματικού απορρήτου έναντι της εφορίας;  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο με βάση την οποία συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες για πελάτες τους εφόσον τους τις ζητούν οι φορολογικές αρχές.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: «ο διοικητής της ΑΑΔΕ με απόφασή του μπορεί να ορίζει κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: