Τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Με το νέο ασφαλιστικό, οι επαγγελματίες αποκτούν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι πόσα θα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές.
Το ελάχιστο όριο θα είναι τα 220 ευρώ τον μήνα και οι εισφορές θα μπορούν να φτάσουν και στα 522 ευρώ τον μήνα ενώ όσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.
Η επιλογή θα γίνεται από το επαγγελματία και θα μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο.
Το γεγονός όμως είναι ότι κάποιος που θα θελήσει για ένα ή για περισσότερα χρόνια να κρατήσει χαμηλά τις εισφορές για να τονώσει τα καθαρά του κέρδη, θα μπορεί να το κάνεi.

Πιο αναλυτικά, οι ασφαλιστικές κατηγορίες των εισφορών θα διαμορφώνονται, σε γενικές γραμμές ως εξής:

–  1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ
– 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ
– 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ
– 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ
– 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ
– 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ και
H έβδομη, που θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.
Με βάση το νέο σύστημα εισφορών που θα προκύψει από το νέο έτος για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα αποσυνδέεται το εισόδημα με τις εισφορές και ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιό σύστημα με τις ασφαλιστικές κλάσεις, από τις οποίες ο κάθε επαγγελματίας θα επιλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και βέβαια αυτή στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά με επιτυχία. Κάθε ποσό εισφορών θα αντιιστοιχίζεται µε συγκεκριμένη προσδοκώμενη μελλοντική σύνταξη.
Πέρυσι, τους πρώτους οκτώ µήνες είχαν αντίστοιχα εισπραχθεί 978 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστηµα των σταθερών ποσών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν σε αύξηση της εισπραξιµότητας.