Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Πώς θα λειτουργούν οι κινητές μονάδες για τον κοροναϊό

Πώς θα λειτουργούν οι κινητές μονάδες για τον κοροναϊό

Με ΦΕΚ συστήνονται Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας της επιδημίας COVID-19. Στόχος είναι η δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες φροντίδας καθώς και για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πολίτες πιθανά κρούσματα της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία 500 ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε θα δραστηριοποιηθούν.
Για τον σκοπό αυτό θα μισθωθούν 500 οχήματα και θα προχωρήσει η διαδικασία προμήθειας καυσίμων εξοπλισμού ατομικής προστασίας, δειγμάτων βιολογικού υλικού και ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων.

Στελέχωση

Κάθε ΚΟΜΥ θα αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμωνέναν νοσηλευτή και έναν οδηγό. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας ιατρός της οικείας ΤΟΜΥ ή σε περίπτωση έλλειψης αυτού, θα ορίζεται ιατρός της οικείας ΔΥΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού.
Για την επίτευξη του στόχου ενισχύεται το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων που θα αφορούν ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού, με υλικοτεχνική υποδομή και 100 νέα στελέχη, τα οποία θα εκπαιδευτούν για τον σκοπό αυτό.
Ειδικότερα, θα προσλαμβάνονται με απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας αίτησης, συνολικά οι εξής ειδικότητες:
  • 500 θέσεις ΔΕ νοσηλευτών για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού.
  • 500 θέσεις ΔΕ φυσικών προσώπων με δίπλωμα οδήγησης για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού.
  • 100 θέσεις ΠΕ διοικητικού για τη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται ότι οι 500 Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού ως πρωτοβάθμιες μονάδες παροχής φροντίδων υγείας, εντάσσονται λειτουργικά στον ΕΟΔΥ, ο οποίος και θα προσδιορίζει τις περιοχές δραστηριοποίησής τους, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

 Προσλήψεις

Η διαδικασία πρόσληψεων του προσωπικού θα διενεργείται από τον ΕΟΔΥ ως φορέα υλοποίησης και αυτές θα πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διαρκείας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.
Οι προσλήψεις  θα διενεργούνται κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον ΕΟΔΥ, η οποία θα αναρτάται στον επίσημο ιστότοπο του ΕΟΔΥ και στο κατάστημα της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας για τουλάχιστον μια ημέρα και μέχρι πλήρωσης όλων των θέσεων εργασίας.
Ο συνολικός αριθμός των θέσεων, η κατανομή τους ανά κατηγορία και κλάδο, τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά των υποψηφίων, καθώς και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα αναφέρονται στην πρόσκληση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους όπως ορίζεται στην οικεία προκήρυξη, καταθέτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται διαδικασία υποβολής ενστάσεων μέχρι πλήρωσης όλων των θέσεων εργασίας.
Οι δαπάνες υλοποίησης των προαναφερόμενων δράσεων καλύπτονται από την πράξη «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κοροναϊού COVID-19».  Εκτιμάται ότι αυτές θα ανέλθουν στα 5.010.000 ευρώ, για την πρώτη φάση των δράσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών του εν λόγω προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: