Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ Χαμένοι στην μετάφραση ή στην … κανονικότητα; Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης




ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Χαμένοι στην μετάφραση ή στην … κανονικότητα;

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης 

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ …. Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΣ. Ένα τσούρμο υφυπουργοί μας άνοιξαν τα μάτια για το τι θα κάνουμε από δω και μπρος.

Πότε θα πάμε για κούρεμα, πότε θα πάμε για ψώνια,  πότε θα πάμε ζωολογικό κήπο , πότε θα πάμε από τον ένα νομό στον άλλο. Αλήθεια γιατί οι υφυπουργοί; Πρόβες κάνουν;

Το βασικό ερώτημα, είναι αν έχουν πάρει …. μυρωδιά από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα τον Μάιο του 2020.

Η ζωή αλλάζει,  δεν υπάρχει αμφιβολία. Το έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η μετά κορωνοϊό  εποχή δεν θα είναι ίδια. Η «νέα κανονικότητα» , δεν θα είναι ίδια με όσα ξέραμε πριν και λόγω των νέων συνθηκών οι  κυβερνόντες θα περάσουν μέτρα που δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν χωρίς αντιδράσεις.

Θέμα νοοτροπίας

Για ποια «κανονικότητα» μιλάμε όταν οσονούπω έρχεται μια εργασιακή ζούγκλα ; Όταν κλάδοι όπως ο τουρισμός  έχουν καταστραφεί και οι οποίοι είχαν μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Σε ποιόν άραγε θα στείλουμε τον λογαριασμό του κορωνοϊού;

Όλοι μιλούν για την ανάγκη της ανάπτυξης, για τον καταμερισμό των βαρών, αλλά και για την «πλάτη» που πρέπει να βάλουμε όλοι για να ξεπεράσουμε την κρίση. Μήπως όμως εκτός από την νοοτροπία του «πόπολου», πρέπει να αλλάξει κυρίως  η νοοτροπία των διοικούντων και πως η διοίκηση και ο κρατικός μηχανισμός  θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την «νέα κανονικότητα»; Αλλιώς δεν πρόκειται να επανεκκινήσεις  την οικονομία!

Αναλγησία!

Πρώτο παράδειγμα της αναλγησίας του συστήματος η κ. Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.  Η ίδια παραδέχθηκε ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για το οποίο είναι υπεύθυνη , έχει πολλά κενά, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του δημοσίου ή είναι πληττόμενες , ακόμη να ταλαιπωρούνται για να κάνουν αναστολή στο προσωπικό τους, ή να δηλώσουν το ενοίκιο για την έδρα τους  ώστε να πάρουν την μείωση του 40%.  Ύστερα ξεσπάθωσε μαλώνοντας τους λογιστές – φοροτεχνικούς που έκαναν παράπονα ότι η πλατφόρμα της  ΕΡΓΑΝΗ κακώς τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην δουλειά τους.

Τα ακούμε κιόλας!

Στην δύσκολη αυτή πραγματικότητα οι άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι – λογιστές που εργάζονται νυχθημερόν  για να φέρουν εις πέρας τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επιχειρηματικού κόσμου τα ακούνε κιόλας ;

Δηλαδή κ. Γραμματέας μας εκεί που μας χρωστάγατε δεκάδες ώρες χαμένης εργασίας με τις καθυστερημένες οδηγίες και αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, μας ζητάτε και τα ρέστα; Δεν μας φτάνουν οι φωνές και τα παράπονα από τους πελάτες μας γιατί αναμφισβήτητα  ενώ εξαγγέλθηκαν γρήγορα τα μέτρα, δεν ήταν άμεσα εφαρμόσιμα και σύμφωνα με τις αποφάσεις. (Αναγκάστηκε τελικά να εκδώσει την εγκύκλιο 17078/505/2020 ).   

Έκπτωση ΦΠΑ

Ας δούμε ένα ακόμη θέμα . Αφορά την έκπτωση 25% στο ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση για την έκπτωση από μελλοντικές υποχρεώσεις, οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία που έχουν την ευνοϊκή ρύθμιση , χωρίς να είναι υποχρεωμένες να έχουν εξοφλήσει το ΦΠΑ του Φεβρουαρίου, είναι αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή (Α.1063/2020).

Άρα ο νομοθέτης, ορίζει μέσω της νομοθετικής διάταξης (παράγραφος 1 του άρθρου 1 της Π.Ν.Π. της 11.3.2020) ότι εξαιρεί μόνο τις υπόχρεες επιχειρήσεις που τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας στις 26.3.2020, με κρατική εντολή.

Έλα όμως που ο συντάκτης της εγκυκλίου - οδηγίας, για την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και της απόφασης Α.1063/2020, είχε διαφορετική άποψη και έγραψε στην Ε.2056/2020 :

«6. Η προϋπόθεση της εξόφλησης του προς καταβολή ποσού φόρου της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες στις 26 Μαρτίου 2020 τελούσαν σε αναστολή δυνάμει των διατάξεων της απόφασης Α.1054/21-3-2020 (ΦΕΚ 950 Β) όπως τροποποιήθηκε με την Α.1063/26-3-2020 (ΦΕΚ 1043 Β') ,δηλαδή τόσο για τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και για τις πληττόμενες.....»

Έλα μωρέ τι έκανε ο άνθρωπος! Απλά προσέθεσε στην απόφαση και τις πληττόμενες  με διπλογραφικά βιβλία, σε αυτές που δεν χρειάζονταν  να εξοφλήσουν τον Φεβρουάριο  (πληρωτέος 31.8.2020), για να έχουν το ευεργέτημα του 25%.

Όμως αυτό  δεν το λέει ο νόμος ……… λεπτομέρεια!!! (ευνοϊκότερη όμως διάταξη και ξεκινάνε τα προβλήματα.)

Η σχέση πολίτη -  δημοσίου.

Προσπαθήσαμε  να διαλευκάνουμε την κατάσταση αν πρέπει ή όχι να πληρωθεί το ΦΠΑ Φεβρουαρίου, μάταια όμως τα  γνωστά σημαντικά προβλήματα:

Το πρώτο ήταν  η κλασική στάση των ανευθυνουπεύθυνων και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του covid-19.

Το γνωστό μπαλάκι! Η διεύθυνση του ΦΠΑ δεν μπορούσε να  απαντήσει στο αν ισχύει η απόφαση , όπως είναι νόμιμο, ή η εγκύκλιος.

Στην κυριολεξία η απάντηση τους ήταν «Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης εισπράξεων δημοσίων εσόδων  να δώσει λύση».

Το δεύτερο είναι ότι τώρα ο κλήρος πέφτει στον λογιστή. Αυτός πρέπει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και να απαντήσει στον επιχειρηματία , δηλαδή να πάρει την ευθύνη των λεγόμενων του και να μαντέψει σωστά στο τι τελικά θα πράξει η διοίκηση.

Αν θα χάσει την έκπτωση του 25% στο ΦΠΑ  που είναι πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό , όταν έχουν δοθεί λάθος οδηγίες;  Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων την ορίζουν με αντίστοιχες αποφάσεις οι γραφειοκράτες δημόσιοι λειτουργοί. Μήπως αυτοί τελικά και όχι οι επιστήμονες χρειάζονται άμεσα τηλεκατάρτιση; 

Για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι «θέλει να πει ο ποιητής»;

Υ.Γ. Με την πολύτιμη βοήθεια του συναδέλφου Δαμιανού Ευστρατιάδη.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 7 Μαΐου 2020.






Δεν υπάρχουν σχόλια: