Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Η απόφαση για τα μέτρα του Μαΐου. Συνέχιση ή άρση αναστολής συμβάσεων. Το ποσό που θα πάρουν οι εργαζόμενοι.

Η απόφαση για τα μέτρα του Μαΐου. Συνέχιση ή άρση αναστολής συμβάσεων. Το ποσό που θα πάρουν οι εργαζόμενοι.

Τα κυριότερα σημεία της απόφασης για την εξειδίκευση της ΠΝΠ του Μαΐου ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020, για τη συνέχιση ή την άρση αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

-Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές και τον Μάιο με εντολή δημόσιας αρχής (π.χ. ξενοδοχεία, επισιτιστικά)
-Επίσης παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που είχαν τεθεί σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της παράτασης αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση – εργοδότης επαναλειτουργήσει. (εδώ τίθεται το ερώτημα: Αν ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί για συγκεκριμένο έργο ή συγκεκριμένες ανάγκες, οι οποίες πλέον δεν θα υφίστανται μετά το τέλος της αναστολής της σύμβασης, μπορεί να λυθεί άμεσα η σύμβαση εργασίας;)
-Επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους,μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών. Το χρονικό διάστημα της παράτασης είναι κατ’ ανώτατο όριο τριάντα (30) ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.
-Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κλείσει προσωρινά και επαναλειτουργούν με κρατική εντολή. Μπορούν δηλαδή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών, μέχρι την 31η Μαΐου 2020.
-Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον το ποσοστό της αναστολής συμβάσεων ξεπερνά το 60% , οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό.
-Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του 60% προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω. Σε περίπτωση επιχείρησης με έναν εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, αυτή μπορεί να παραταθεί.

Μέτρα στήριξης εργαζομένων
Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν το Μάιο και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να είναι σε αναστολή  είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού 534 ευρώ για το μήνα Μάϊο του 2020.
Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας σε επιχειρήσεις που, είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, για το μήνα Μάϊο 2020 είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ΄ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους
Ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων 
Στους παραπάνω εργαζόμενους, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος, υπολογιζόμενη επί του ποσού των 534 ευρώ, ή επί της αναλογίας των ημερών αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και οι ΑΠΔ υποβάλλονται από τους εργοδότες

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής.

Ενέργειες επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάϊο 2020, υποχρεούνται να υποβάλλουν για το μήνα Μάϊο το ειδικό έντυπο με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για την παράταση ή την ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με την οποία δηλώνουν:
α) την συνέχιση αναστολής της λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής (βάσει ΚΑΔ),
β) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή και
γ) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής.
Ενέργειες εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, η επιχειρηματική δραστηριότητά τους συνεχίζει να είναι σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής» οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, και αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η δήλωση πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής.

Ενέργειες επιχειρήσεων
Επιχειρήσεις-εργοδότες, που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και προβαίνουν σε παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους,  υποχρεούνται να υποβάλουν συγκεντρωτικά για το μήνα Μάιο ειδικό έντυπο με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για την παράταση ή την ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»  με την οποία δηλώνουν:
α) ότι πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενους από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ισχύουν κάθε φορά,
β) τους εργαζόμενους, των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή,
γ) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής.
Ενέργειες εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε πλήττεται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, και για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  supportemployees.services.gov.gr

Απαγόρευση απολύσεων
Επιχειρήσεις-εργοδότες, που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, και παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
Επίσης υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης). Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: