Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ενοίκια Σεπτεμβρίου: Ποια "κουρεύονται" υποχρεωτικά και ποια κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη [πίνακας] Σε ποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση φόρου στα ενοίκια.

ους πίνακες με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που δημοσιεύτηκαν στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις καλούνται να μελετήσουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καθώς ο Σεπτέμβριος τους φέρνει αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο ένας πίνακας, προβλέπει τις περιπτώσεις που το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου πρέπει να κουρευτεί υποχρεωτικά κατά 40%.
Ο δεύτερος πίνακας, περιέχει τους ΚΑΔ ενοικιαστών οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μείωση ενοικίου σε ποσοστό τουλάχιστον 30% (και πάνω). Προσοχή: στον δεύτερο πίνακα άπτεται του ιδιοκτήτη αν θα δεχτεί το κούρεμα ή όχι.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης θα δικαιούται έκπτωσης φόρου. Αν το κούρεμα είναι υποχρεωτικό (δηλαδή υπάρχει ΚΑΔ από τον πρώτο πίνακα) η αποζημίωση θα φτάνει στο 30% επί του ενοικίου που δεν θα καταβληθεί (δηλαδή του κουρεμένου ενοικίου). Αν πάλι το κούρεμα συμφωνηθεί ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και στον ενοικιαστή, η επιστροφή φόρου θα είναι ίση με το 12% επί του αρχικού ενοικίου πριν αυτό κουρευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: