Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Έξτρα ενίσχυση των ευπαθών ομάδων- Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις

 

Έξτρα ενίσχυση των ευπαθών ομάδων- Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 09:45
 
UPD:09:48
Menelaos Michalatos / SOOC/Menelaos Michalatos
A- A A+

Ακόμα και σήμερα ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ,  οι κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει κάποιας άλλης μορφής στήριξης λόγω της πανδημίας. Μάλιστα απέκλεισε περιπτώσεις όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Ερωτώμενος για τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι αποτελούν μία κατηγορία ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι μία από τις κατηγορίες που θα λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση.

Δεδομένου ότι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το έλλειμμα φέτος θα κινηθεί λίγο πιο κάτω από το 10%, γύρω στο 9% με 9,5%  και το χρέος θα ξεπεράσει το 200% μετά και την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα πρώτο σχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το 2021 η κυβέρνηση αναμένει να λάβει περίπου 5 δισ. ευρώ καθώς τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας :

* τα 2 δισ. ευρώ αφορούν την κάλυψη άμεσων αναγκών (μέσω του ReactEU)

* 1,6 με 1,7  δισ. ευρώ αναμένονται το επόμενο έτος μέσω επιδοτήσεων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και

* 1 με 1,3 δισ. ευρώ μέσω δανείων επίσης για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Επειδή τα παραπάνω ποσά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα "φτάσουν" στην Ελλάδα από την Ευρώπη (πιθανόν στα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2021), η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη θα αρχίσει να τα δαπανά νωρίτερα κάνοντας χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.

Αναφερόμενος στο θέμα των επιταγών, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως π.χ. τα ξενοδοχεία θα υπάρξει αναβολή στην πληρωμή τους έως το τέλος Απριλίου. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι λεπτομέρειες για το τί θα γίνει με τις επιταγές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θα περιληφθεί σε νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αφορά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: