Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Νέα μέτρα για την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων

 

Νέα μέτρα για την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων



Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε σε σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα για την υποχρέωση καταβολής μέρους των μισθωμάτων για επιχειρήσεις και εργαζόμενων που πλήττονται από τη διασπορά του Covid-19.

Αναλυτικά:

1. Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και μισθώσεων εξαρτημένων μελών-φοιτητών

α. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω του Covid-19, δύναται να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής μέρους του συνολικού μισθώματος, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 30% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020. Για την εφαρμογή της παρούσας, απαιτείται σχετική συμφωνία μεταξύ του εκμισθωτή και του μισθωτή, οι οποίοι υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση στην Α.Α.Δ.Ε.

β. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα, η οποία εντάχθηκε για τουλάχιστον 14 ημέρες κατά το μήνα Οκτώβριο 2020 σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», καθώς και για το μήνα Νοέμβριο 2020, και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Οκτώβριο 2020 και Νοέμβριο 2020 αντίστοιχα.

γ. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης, το οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει.

2. Καταβολή του ημίσεος της μείωσης των μισθωμάτων στους εκμισθωτές που εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%.

Στους εκμισθωτές οι οποίοι από το μήνα Νοέμβριο και εφεξής, λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, αντί της έκπτωσης του προηγούμενου εδαφίου, καταβάλλεται στο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στη δήλωση φόρου εισοδήματος της Α.Α.Δ.Ε., ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων των μηνών αυτών.


Δείτε την Τροπολογία εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: