Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Απολογισμός από την Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογισμών στο Υπουργείο οικονομικών στις 17 Μαρτίου 2021

 


Σε αντίθεση με την αντίστοιχη συγκέντρωση στην Καραγεώργη Σερβίας που πραγματοποιήθηκε πριν 9 μήνες ( 3/7/2020) τελικά σήμερα έγινε αποδεκτό το αίτημα για συνάντηση αντιπροσωπείας των παρευρισκομένων συναδέλφων με στέλεχος της ΑΑΔΕ.
Μας δέχτηκε ο Διευθυντής Δημοσίων Ελέγχων της ΑΑΔΕ.
Κατατέθηκε κείμενο με υπογραφές από όλους τους παριστάμενους που μαζί με αυτές που είχαν ήδη συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες ημέρες αγγίζουν τις 200.
Στην συζήτηση που ακολουθησε :
1.Ενημερώσαμε τον υπηρεσιακό παράγοντα για τα τεράστια τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή
2.Δηλώσαμε ότι ούτε στις 1/7 θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία εν μέσω υποβολης των φορολογικων δηλώσεων και των υποχρεώσεων που έχουμε να διεκπεραιωσουμε.
3 Ξεκαθαρίσαμε ότι το θέμα της ασθένειας πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα κρούσματα covid 19 και στις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενειών
4.Ζητήσαμε αναλογιστική μελέτη από την ΑΑΔΕ για την σχέση ωφέλειας –κόστους που προκύπτει κατά την εκτίμηση τους από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων
5.Θέσαμε τα αιτήματα για χρηματοδότηση του κόστους εναρμόνισης στην εφαρμογή MYDATA για επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία ,την παροχή δωρεάν σεμιναρίων προς τους Λογιστές και την παράλληλη λειτουργία HELPDESK
6.Διαμαρτυρηθηκαμε για την αναλγησία της ΑΑΔΕ όσον αφορά την απίστευτη πίεση που δεχόμαστε ως επαγγελματίες από την στάση και την συμπεριφοράς της.
7.Εκφρασαμε τον προβληματισμό μας για την πριμοδότηση εκ μέρους της ΑΑΔΕ των Παρόχων (μέσω της τριετούς παραγραφής ) και την ανησυχία του κλάδου ότι οι Παροχοι ενδεχομένως να δημιουργήσουν παρένθετες εταιρείες ,που θα προσφέρουν λογιστικό έργο αποστερώντας υλη από τους αυτοαπασχολούμενους και τα μικρά λογιστικά γραφεία που θα τους οδηγήσει στην εξαΰλωση .
8.Απαιτήσαμε η προθεσμία διαβίβασης στο mydata να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις προθεσμίες ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται στα Ε.Λ.Π.
Από αυτά τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά μας δήλωσε αρμόδιος μόνο για το τεχνικό κομμάτι και για τα υπόλοιπα μας παρέπεμψε στην Διοίκηση της ΑΑΔΕ και του Υ.Ο γιατί είναι αμιγώς πολιτικά ζητήματα.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο αγώνας και η διεκδίκηση συνεχίζεται.
Το κείμενο υπογραφών θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο για όσους δεν το έχουν υπογράψει ακόμη ώστε να αποτελέσει ένα μέσο πίεσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει προσπάθεια να μας αναγκάσουν ώστε να εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία το συντομότερο δυνατόν.
Αν ισχύσει η έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων από 1/7 θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο , ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο και μέθοδο.
Δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο θέμα και πρέπει να υπάρξει συνολική προσπάθεια από όλους είτε θεσμικά ,είτε κινηματικά ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που μας οδηγεί η στάση του Υ.Ο και της ΑΑΔΕ.
Είναι απαραίτητο οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία να εκφράσουν την πάνδημη απαίτηση του κλάδου για επ αόριστον αναβολή και λειτουργία μόνο υπό όρους και προϋποθέσεις όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο των αιτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: