Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

 

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες


Σήμερα, ανοίγει – εκτός απροόπτου – η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της covid-19 για τα άτομα, που πάσχουν από νοσήματα, τα οποία συνδέονται με πολύ αυξημένο κίνδυνο νόσησης από covid-19. Το κλείσιμο των ραντεβού μπορεί να γίνει είτε μέσω του emvolio.gov.gr είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

Για συγκεκριμένες ομάδες με πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι αιμοκαθαιρόμενοι θα ειδοποιηθούν, έτσι ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους από τη Δευτέρα από τα Νοσοκομεία ή τις Κλινικές, τα οποία έχουν σχέση με τις θεραπείες τους. Τα άτομα αυτά θα έχουν δικαίωμα στην πλατφόρμα να κλείσουν, αν το επιλέξουν, το ραντεβού από μόνοι τους.

Οι πολίτες που ανήκουν στις “ευπαθείς ομάδες” είναι περίπου 250.000 άτομα και με βάση όσα έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, πάσχουν από τα ακόλουθα νοσήματα:







* Άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2020 •

**Άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016 •

*** Άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020 •

**** Περιλαμβάνονται ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου), ήπατος (αυτοάνοση ηπατίτιδα), δέρματος (ψωρίαση, πομφολυγώδεις δερματοπάθειες), νεφρών (πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς σπειραματικές παθήσεις) και μυοσκελετικού συστήματος – συνδετικού ιστού (ρευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren κλπ.) ή άλλη νόσο, οι οποίοι λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή του πίνακα που ακολουθεί.





*Πρεδνιζολόνη >20mg ημερησίως για διάστημα >30 ημερών ή 700mg συνολικής δόσεως σε 2 μήνες.

Η αντιστοιχία των συχνότερων σε χρήση στεροειδών έχει ως εξής:

Prednisolone 5mg

Methylprednisolone 4mg

Dexamethasone 0,75 mg

Hydrocortisone 20mg

Betamethasone 0,6mg σε εβδομαδιαια χορήγηση

Ειδικές περιπτώσεις

Για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, παραδείγματος χάρη αν έχουμε μια διάγνωση με νόσημα τις επόμενες μέρες, τότε ο γιατρός με το που προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση, έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.

Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία φαίνονται στον Πίνακα, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραδείγματος χάρη αν και η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα πάλι ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να μπορεί να εξετάζει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: