Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Σαφάρι ελέγχων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής - Προτεραιότητα στις εισαγγελικές παραγγελίες

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ανεβάζει στροφές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτοντας νέους υψηλούς στόχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) να αυξήσουν τους ελέγχους ξεκινώντας από πρατήρια καυσίμων, ελαιοτριβεία, ενδοκοινοτικές απάτες ΦΠΑ αλλά και πολυεθνικές απάτες με παράνομα λογισμικά . Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και θα γίνουν με τη μέθοδο του risk analysis. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ φέτος θα πραγματοποιηθούν

- 800 έλεγχοι – έρευνες

-10.720 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι

- 6.000 εμφανείς μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι

Με εγκύκλιο ορίζεται ότι οι υποθέσεις που ελέγχονται και ερευνώνται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου. Ωστόσο, αν οι προϊστάμενοι των ΥΕΔΔΕ από στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων, εισάγουν τις προκρινόμενες υποθέσεις σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται. Επιπλέον, μπορούν να προκρίνονται προς έλεγχο ή έρευνα υποθέσεις, κατόπιν εντολής του Διοικητή της ΑΑΔΕ ή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.).Παράλληλα προτεραιότητα έχουν:

-Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..

- Έρευνες έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.

-  Έρευνες έλεγχοι που βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.

-Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Οι οδηγίες στους ελεγκτές

-Οι υποθέσεις που ελέγχονται και ερευνώνται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου. 

-Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κάθε Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.

-Κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς και να γνωστοποιείται εντός 30 ημερών.

- Σε περίπτωση κάλυψης των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2021, διενεργούνται έλεγχοι - έρευνες πέραν των στόχων αυτών σύμφωνα με τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: