Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Φορολογικές δηλώσεις: «Ασπίδα προστασίας» για όσους εμφανίσουν κέρδη

 

Φορολογικές δηλώσεις: «Ασπίδα προστασίας» για όσους εμφανίσουν κέρδη

Παρά τη μείωση του τζίρου λόγω πανδημίας

Φωτ. AP

Αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη θα βρίσκονταν φέτος χιλιάδες επιχειρήσεις που θα… τολμούσαν να παρουσιάσουν κέρδη στις φετινές φορολογικές δηλώσεις παρά τη μείωση του τζίρου λόγω πανδημίας.

Το γεγονός ότι η περσινή προκαταβολή φόρου έχει υπολογιστεί με συντελεστή από 0% έως και 30% -ανάλογα με την πτώση του τζίρου στο πρώτο εξάμηνο του 2020 συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2019- θα τους υποχρέωνε να πληρώσουν φέτος πολύ περισσότερο φόρο. Και αυτό διότι δεν θα υπήρχε αρκετή «προκαταβολή» να αφαιρεθεί από το τελικό αποτέλεσμα της φετινής εκκαθάρισης.

Προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη αυτών των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της σταδιακής επιστροφής της φορολογικής κανονικότητας.

  1. Για τα νομικά πρόσωπα, ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής, από το 100% που ήταν το 2019 και το 0-30% που ήταν το 2020, θα ανέλθει στο 70% φέτος, και 80% το 2021.
  2. Για τους επιτηδευματίες, ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής, από το 100% το 2019 και το 0-30% το 2020 θα «παγιωθεί» στο 55% από φέτος και μετά.

Πώς λοιπόν θα διαμορφωθεί η κατάσταση με την φετινή εκκαθάριση του φόρου των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων; Το τι θα δείξει το εκκαθαριστικό, εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης.

  1. Οι ζημιογόνοι είναι δεδομένο ότι δεν θα πληρώσουν τίποτα με το φετινό εκκαθαριστικό.
  2. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες εμφανίσουν κέρδη, είναι δεδομένο ότι θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι καθώς από φέτος ενεργοποιείται και η καινούργια φορολογική κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος σε αντίθεση με το 22% που ίσχυσε πέρυσι. Επίσης, για πρώτη φορά δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης κάτι που επίσης θα λειτουργήσει ελαφρυντικά.
  3. Για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, θα ισχύσει ο εξής κανόνας: όσο μικρότερη ήταν η μείωση εσόδων μέσα στο 2020 (κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη πληρωμή προκαταβολής φόρου το 2020) τόσο μικρότερο θα είναι το βάρος στο φετινό εκκαθαριστικό. Πρώτον διότι θα αφαιρείται μεγαλύτερη προκαταβολή από πέρυσι και δεύτερον διότι η φετινή προκαταβολή θα είναι μικρότερη σε σχέση με το ποσό που θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν ο συντελεστής του 100%. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: