Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τα 12 «κλειδιά» για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά Φέτος, για πρώτη φορά όλοι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους καλούνται να δηλώσουν υποχρεωτικά το e-mail τους, ώστε να ενημερώνονται για διάφορα φορολογικά θέματα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 12 «κλειδιά» για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά
Τα 12 «κλειδιά» για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά
Φέτος, για πρώτη φορά όλοι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους καλούνται να δηλώσουν υποχρεωτικά το e-mail τους, ώστε να ενημερώνονται για διάφορα φορολογικά θέματα
10/5/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Την ηλεκτρονική οδό για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά φέτος περίπου τριάμισι εκατομμύρια νοικοκυριά. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων άνοιξε χθες το μεσημέρι την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (εντύπων Ε1) και των συνοδευτικών εντύπων Ε2 (για εισοδήματα από ακίνητα) και Ε3 (για την αναλυτική δήλωση οικονομιών στοιχείων από φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες), μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων www.gsis.gr και www.taxisnet.gr. Φέτος, για πρώτη φορά όλοι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους καλούνται να δηλώσουν υποχρεωτικά τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail), προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενημέρωσή τους για διάφορα φορολογικά θέματα μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΓΓΠΣ.
Ποιους αφοράΗ ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, είναι υποχρεωτική:
Για όσους ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που η δήλωσή του θα υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
Για φορολογούμενους με ετήσιο ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή και γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή και ακίνητα.
Για όλους τους συνταξιούχους, με εξαίρεση όσους το 2011 απέκτησαν ταυτόχρονα και εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι προαιρετική.
Κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είτε με χειρόγραφο είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώθηκε από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ.
Για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ. Φορολογούμενοι που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 1981 και μετά και συνταξιούχοι που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 1946 θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017-018 και 013-014 αντίστοιχα στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 προκειμένου να έχουν αυξημένο αφορολόγητο όριο.
Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, εφόσον τους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
Δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο.
Στον πίνακα 6, που βρίσκεται στην 3η σελίδα της νέας φορολογικής δήλωσης, προστέθηκαν οι κωδικοί 657-658 στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή την αποζημίωση λόγω απόλυσης ή λόγω εθελουσίας εξόδου καθώς και το εφάπαξ.
Στις ενδείξεις του πίνακα 7, στην 4η σελίδα του Ε1, όπου αναγράφονται τα ενοίκια κύριας κατοικίας, προστέθηκαν οι κωδικοί 092, 094 και 096 που πρέπει να συμπληρωθούν μόνον από όσους φιλοξενούνται στα σπίτια που διαμένουν.
Στον πίνακα 9, όπου αναγράφονται τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων και των λοιπών προσώπων που συνοικούν με το φορολογούμενο και το βαρύνουν, πρέπει να δηλωθούν και οι ΑΦΜ των προσώπων αυτών, εφόσον υπάρχουν.
Φέτος, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων λήγουν στις 15 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής και του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.
Τα ποσά των «αντικειμενικών δαπανών» ή «τεκμηρίων» διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής αυξήθηκαν φέτος κατά 33% έως και 200%.
Στην 3η σελίδα του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, στο πάνω τμήμα του πίνακα 5, στο οποίο δηλώνονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου προκειμένου να υπολογιστεί η «αντικειμενική δαπάνη» ή το «τεκμήριο διαβίωσης», προστέθηκε φέτος ο κωδικός αριθμός 205. Δίπλα από τον κωδικό αυτό ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει, αν θέλει, το οκταψήφιο τμήμα από τον Αριθμό Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας του.
Με «τεκμήρια διαβίωσης» βαρύνονται φέτος και οι ημιυπαίθριοι και λοιποί αυθαίρετοι χώροι που τακτοποιήθηκαν για 40 χρόνια με την καταβολή ειδικών προστίμων. Στον πίνακα 5 της 3ης σελίδας του Ε1, όπου δηλώνονται στοιχεία για να προσδιοριστούν τα «τεκμήρια διαβίωσης» για τις κατοικίες, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206, 208 και 210 στους οποίους όσοι φορολογούμενοι έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και λοιπούς αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνειά τους.
Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτοπροσώπως στις ΔΟΥ ή ταχυδρομικώς δεν χρειάζεται φέτος να προσκομίσουν σε φάκελο τις αποδείξεις που μάζεψαν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο. Υποχρεούνται να διαφυλάξουν στα σπίτια τους αποδείξεις για να τις προσκομίσουν εφόσον τους ζητηθούν για έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: