Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της λιτότητας "Κατάρρευση των εσόδων από φόρους και ΦΠΑ "

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση των εσόδων από φόρους και ΦΠΑ

Κίνδυνος για τον προϋπολογισμό

Κατάρρευση των εσόδων από φόρους και ΦΠΑ
8/5/2012
Τον Απρίλιο τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν πτώση 10,2% σε σύγκριση με το 2011, με τα έσοδα του ΦΠΑ των ΔΟΥ να σημειώνουν «βουτιά» 13,5% και των Τελωνείων 12%
Ορατός είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. Με τις επιδόσεις στο μέτωπο της συλλογής φορολογικών εσόδων να είναι... απογοητευτικές, έκδηλη είναι η ανησυχία για περαιτέρω χαλάρωση των μηχανισμών μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτουν την κατάρρευση των εσόδων του Απριλίου λόγω και της χαλάρωσης του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού κατά την προεκλογική περίοδο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν πτώση 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, με τα έσοδα του ΦΠΑ των ΔΟΥ να σημειώνουν «βουτιά» 13,5% και των Τελωνείων 12%. Η σημαντική πτώση που εμφανίζουν οι εισπράξεις του ΦΠΑ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη ύφεση και στα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν να μην αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που εισπράττουν, αλλά να τον παρακρατούν για να καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες (πληρωμή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών). Τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων είναι μειωμένα κατά 13,4%.
Στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η εικόνα στο τετράμηνο θα ήταν χειρότερη αν δεν υπήρχαν οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία, που κατέγραψαν θεαματική αύξηση 1.793% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2011 λόγω του τέλους ακινήτων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανησυχία για την πορεία των εισπράξεων από τους φόρους που εκκρεμούν, με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα και την ταύτιση της είσπραξης των περισσότερων από αυτούς τους φόρους με την εφαρμογή του Μνημονίου. Τα «χαράτσια» θα αρχίσουν να έρχονται σταδιακά στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ για:
1. Τέλος Ακινήτων του 2012.
2. Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2011. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη τον φορολογικό λογαριασμό για εκατομμύρια νοικοκυριά.
3. Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011, που θα βεβαιωθεί μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
4. Αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.
5. Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 2009.
6. Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011.
Στο μεταξύ, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το τέλος Ιουνίου το νέο σύστημα καταβολής επιστροφών ΦΠΑ, το οποίο θα συντόμευε σημαντικά τις διαδικασίες καταβολής των επιστροφών προς όσους επιχειρηματίες υπέβαλλαν από εδώ και πέρα αιτήσεις.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: