Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η νομοθετική ρύθμιση για το τσεκούρωμα των συντάξεων

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 07:30

Η νομοθετική ρύθμιση για το τσεκούρωμα των συντάξεων


Τις τελευταίες…πινελιές στη νομοθετική διάταξη με την οποία θα γίνει πράξη το κουτσούρεμα των συντάξεων, βάζουν στο υπουργείο Εργασίας. Η μείωση θα ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, θα υπολογίζεται με συντελεστές 1% έως 3% και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013. Εκτός από τη μείωση των συντάξεων, θα καταργηθούν τα δώρα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το αποτέλεσμα; Θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν ακόμη και πάνω από δύο συντάξεις.
Γράφει:  

Η μείωση θα επιβάλλεται επί του αθροίσματος των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που καταβάλλονται «από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη.
Εκτός από τα ποσοστά της περικοπής, το άρθρο θα ορίζει και τρία όρια κάτω από τα οποία δεν θα μπορεί να πέφτει το ποσό της σύνταξης. Ειδικότερα:
  • Ποσό σύνταξης ή συντάξεων άνω των 1000 ευρώ και έως 1500 ευρώ, μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 3% και σε κάθε περίπτωση, το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1000,01 ευρώ.
  • Ποσό σύνταξης ή συντάξεων από 1500,01 έως 2000 ευρώ, μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 6% και σε κάθε περίπτωση, το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1455,01 ευρώ.
  • Ποσό σύνταξης ή συντάξεων από 2000 ευρώ, μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 12% και σε κάθε περίπτωση, το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των1880,01 ευρώ.
Η περικοπή θα υπολογίζεται τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη με το ίδιο ποσοστό. Αν ο δικαιούχος εισπράττει δύο κύριες ή δύο επικουρικές συντάξεις, τότε η περικοπή θα γίνεται από την μεγαλύτερη κύρια ή τη μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη.
Οι μειώσεις θα γίνουν στο ποσό που έχει απομείνει μετά τις προηγούμενες μειώσεις. Δηλαδή η βάση επί της οποίας θα επιβληθούν οι μειώσεις, θα είναι το ποσό της σύνταξης κατά την 31/12/2012.
Στην τελική διάταξη του νόμου, αναμένεται να συμπεριληφθούν και εξαιρέσεις από τις περικοπές. Έτσι, αναμένεται να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: