Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

"Πρωταθλήτρια" στις... εκπτώσεις η Κηφισιά Μέχρι και 61% το ποσοστό των σπιτιών στα βόρεια προάστια της Αθήνας που πουλήθηκαν κάτω της αντικειμενικής το 2013

"Πρωταθλήτρια" στις... εκπτώσεις η Κηφισιά

Μέχρι και 61% το ποσοστό των σπιτιών στα βόρεια προάστια της Αθήνας που πουλήθηκαν κάτω της αντικειμενικής το 2013

Της Στεφανίας Σούκη
Σχεδόν δύο στα 10 σπίτια που πουλήθηκαν στην Κηφισιά μέσα στο 2013 πουλήθηκαν με ''έκπτωση'' από 50% και πάνω επί της αντικειμενικής! Μάλιστα, το πλέον δημοφιλές, λόγω και της εμπορικής του πιάτσας, προάστιο της βόρειας Αθήνας αναδείχθηκε και ''πρωταθλητής'' συνολικά στα βόρεια προάστια όσον αφορά τις μειώσεις που πέτυχαν οι αγοραστές κατοικιών ως ποσοστά επί της αντικειμενικής τους αξίας.
Τα νούμερα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσα στο 2013 σε επτά από τις πιο βασικές αγορές των ...Β.Π. -Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Δροσιά-  αποδεικνύουν το πραγματικό χάσμα που υφίσταται πλέον λόγω της κρίσης μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών των ακινήτων: Συνολικά στα Βόρεια Προάστια οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αφορούν ποσοστό από 28% έως  61% - ανάλογα με την περιοχή- επί όλων των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο περασμένο έτος, ενώ ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική. Σημειωτέον ότι το 2013 υπολογίζεται ότι στα επτά από τα δημοφιλή προάστια της βόρειας περιοχής της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν όχι παραπάνω από 600 αγοραπωλησίες ακινήτων (χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι γονικές παροχές και κληρονομιές).
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε το τμήμα ανάλυσης του γραφείου της μεσιτικής εταιρείας REMAX Aθμονον σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο Χαρ. Μεϊδάνης & Συνεργάτες αναφορικά με τα πωληθέντα ακίνητα στις παραπάνω περιοχής. Η έρευνα αυτή αφορά τις συνολικές πραγματοποιηθείσες πωλήσεις ακινήτων όλο το έτος 2013 (δηλαδή από 1/1/2013 έως και 31/12/2013) όπως αυτές μεταγράφηκαν στα υποθηκοφυλακεία.
Οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 40%) και η Δροσιά (το 56%) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28-37%.  “Το γεγονός ότι σε μία καθαρά αστική περιοχή όπως το Μαρούσι, πάνω από το ήμισυ των κατοικιών πουλήθηκε το 2013 σε τιμή κάτω από την αντικειμενική αποτυπώνει ακριβώς και την κατηγορία των ιδιοκτητών που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση”, αναφέρει στο newmoney.gr, ο κ. Γ. Καπότσι, επικεφαλής της REMAX Aθμονoν. “Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες ...εκπτώσεις στην Κηφισιά, που διαθέτει κατά κύριο λόγο μεγάλα σπίτια, δείχνουν ότι πλέον οι αγοραστές συνυπολογίζουν το κόστος συντήρησης, θέρμανσης κ.τ.λ. της νέας τους ιδιοκτησίας και γι' αυτό τα μεγάλα σπίτια πωλούνται σαφώς δυσκολότερα”.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, παρόλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν ακίνητα έως 15 ετών, παρατηρείται ότι τελικά, στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.  Στο Μαρούσι το 59% των πωληθέντων κατοικιών είναι από 70 έως 120τμ, στα  Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83% ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά κατοικίες άνω των  150τμ. Οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις σε αυτές τις δημοτικές ενότητες είναι αισθητά μικρότερες απ’ ότι πριν από μερικά χρόνια.
Το Μαρούσι παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια με δεύτερη την δημοτική ενότητα της Κηφισιάς. Σε όλες τις περιοχές (με εξαίρεση την Εκάλη και την Κηφισιά) οι πωλήσεις επικεντρώνονται πλέον σε διαμερίσματα (51% - 89%). Συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).
Στην αγορά συνεχίζει να υπάρχει, αν και μικρό, ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά οικοπέδων καθώς και από κάποιους κατασκευαστές. Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ικανοποιητικό απλώς οι αγοραστές διαθέτουν πλέον περιορισμένο budget, αναζητούν ακίνητα «ευκαιρία», μειώνουν τετραγωνικά και αυξάνουν την παλαιότητα του ακινήτου. Σημειώνεται τέλος ότι τα ακίνητα που συνεχίζουν να έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνα που διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στο μετρό ή στον ΗΣΑΠ.
 


Πηγή: Μέχρι και 61% το ποσοστό των σπιτιών στα βόρεια προάστια της Αθήνας που πουλήθηκαν κάτω της αντικειμενικής το 2013 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/39290/mehri-kai-61-pososto-ton-spition-sta-voreia-proastia-tis-athinas-poy-poylithikan-kato#ixzz2t10k31mR

Δεν υπάρχουν σχόλια: