Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ Κάτω από την αντικειμενική αξία πωλούνται περισσότερα από τα μισά σπίτια - Διαβάστε όλη την έρευνα - σοκ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Κάτω από την αντικειμενική αξία πωλούνται περισσότερα από τα μισά σπίτια - Διαβάστε όλη την έρευνα - σοκ

Κάτω από την αντικειμενική αξία πωλούνται περισσότερα από τα μισά σπίτια - Διαβάστε όλη την έρευνα - σοκ
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Ούτε τα ακριβά προάστια της Αθήνας δεν ξέφυγαν από τη βαθιά κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την αγορά ακινήτων. Μάλιστα, οι περιοχές με τα «λαμπερά» ακίνητα που άλλοτε κόστιζαν μια περιουσία, έχουν υποστεί καθίζηση σε ότι αφορά τις τιμές και πλέον ένα μεγάλο μέρος των αγοραπωλησιών έχουν «σπάσει» τις αντικειμενικές αξίες.
Ερευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX, και συγκεκριμένα η RE/MAX Αθμονον, στα βόρεια προάστια, (Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη και Δροσιά) δείχνει ότι πλέον υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες καθώς έχουν βγει πωλητήρια σε πολύ χαμηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μαρούσι, το 2013 το 53% των πωληθέντων ακινήτων δόθηκε κάτω από την αντικειμενικής τους αξία. Στην Εκάλη 4 στα 10 ακίνητα πωλήθηκαν κάτω από την αντικειμενική, στη Δροσιά το 56%, στα Βριλήσσια το 33%, στην Κηφισιά το 40%. Γενικά οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αξία αφορούν στο 28% έως 61% των πωλήσεων.
Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική αξία.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα περισσότερα σπίτια (50%) των οποίων η τιμή πώλησης είναι χαμηλότερη από 0 έως 10% σε σχέση με την αντικειμενική πουλήθηκαν στα Μελίσσια και ακολουθούν Ν. Ερυθραία και Δροσιά (44%), Βριλήσσια (38%), Εκάλη (33%).
Κάτω από την αντικειμενική αξία πωλούνται περισσότερα από τα μισά σπίτια - Διαβάστε όλη την έρευνα - σοκ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ακριβές και φθηνές περιοχές στην Αθήνα, σε ότι αφορά τις προτιμήσεις των επενδυτών. Ολοι ζητούν φθηνά ακίνητα, σε τιμή «ευκαιρία», ακόμη κι αν είναι μικρά ή παλαιά. Η κρίση, παράλληλα, καταρρίπτει το μύθο των ακριβών σπιτιών στα βόρεια προάστια καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών στρέφεται σε διαμερίσματα (από 51% έως 89% ανάλογα με την περιοχή). Εξαίρεση αποτελεί η Εκάλη όπου μόνο 20% των πωληθέντων σπιτιών ήταν διαμέρισμα (δεν υπάρχουν άλλωστε πολλές πολυκατοικίες), το 50% είναι μεζονέτες και το 20% είναι οικόπεδα.
Αναφορικά με τις επιλογές των αγοραστών και στα βόρεια προάστια ισχύει ο κανόνας των φθηνών επιλογών. Παρ' ότι οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν σε ακίνητα έως 15 ετών, στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά σε ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.
Αυτό σημαίνει ότι τα νεόδμητα βρίσκονται στα αζήτητα και μόνο στην Ερυθραία το 35% που πωλήθηκε ήταν καινούργιο.
Οι επενδυτές, επίσης, ζητούν μικρά και μεσαία σπίτια προκειμένου να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Στο Μαρούσι, το 59% των πωληθέντων κατοικιών είναι από 70% έως 120 τ.μ., στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83% ενώ στην Κηφισιά τα μισά σπίτια που δόθηκαν ήταν άνω των 150 τ.μ. Στις περιοχές δηλαδή που υποχώρησαν οι τιμές περισσότερο οι αγοραστές ζητούν μεγαλύτερα ακίνητα αντί να αγοράσουν σε ακριβότερες περιοχές αλλά πιο μικρές κατοικίες.
Συμπερασματικά, οι επενδυτές στα βόρεια προάστια μειώνουν τετραγωνικά και αυξάνουν παλαιότητα, αναζητούν ευκαιρίες και ψάχνουν περισσότερο για σπίτια παρά για άλλου είδους ακίνητο.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: