Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ένα ΑΕΠ τα δάνεια που έχουμε πάρει από την τρόικα

Ένα ΑΕΠ τα δάνεια που έχουμε πάρει από την τρόικα

euro-xrimata-karavaki-simaia-ellada.jpg

Η Ελλάδα στην ευρωζώνη 170 δισ. ευρώ τα συνολικά δάνεια που θα έχει πάρει η Ελλάδα από την τρόικα στο τέλος του 2015
Στο αστρονομικό ύψος των 170 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας, θα ανέλθουν στο τέλος του 2015 τα συνολικά δάνεια που θα έχει πάρει η Ελλάδα από τον μηχανισμό της τρόικας.
Μόνο για το 2015 το νέο «φέσι» των Ελλήνων φορολογουμένων προς τους δανειστές υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 28,1 δισ. ευρώ. Με το δημόσιο χρέος να έχει ξεπεράσει τα 318 δισ. ευρώ, το νέο δάνειο-«γέφυρα» από τον μηχανισμό θα προσδώσει ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα 346,1 δισ. ευρώ, όπου εκτιμάται ότι θα φτάσει τον Δεκέμβριο του 2015.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από το «φέσι» των 28,1 δισ. ευρώ τα περισσότερα λεφτά θα τα πάρει το ελληνικό Δημόσιο από την «ευρωπαϊκή τρόικα», που μέσα από σκληρά ανταλλάγματα σκοπεύουν να μας δανείσουν με 14,5 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 10,9 δισ. ευρώ θα έρθουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM και με την ένταξη της χώρας στη γραμμή χρηματοδότησης ECCL με τους αυστηρούς όρους επιτήρησης, ενώ τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ είναι το ποσό της δόσης που εκκρεμεί από το δεύτερο μνημόνιο και μπορεί να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου μετά το «πράσινο φως» της δίμηνης τεχνικής παράτασης.
Τα υπόλοιπα 13,6 δισ. ευρώ αποτελούν χρηματοδοτικά κεφάλαια που θα έρθουν από το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, 1,8 δισ. είναι η διπλή δόση του Ταμείου προς την Αθήνα που δεν έχει εκταμιευτεί από τη στιγμή που η πέμπτη αξιολόγηση είναι ακόμη στον «αέρα», ενώ στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το υπόλοιπο των κεφαλαίων του ΔΝΤ έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της δικής του «βοήθειας»… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: