Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις Παρεμβάσεις για απλοποίηση διαδικασιών, ενίσχυση διαφάνειας και υψηλότερη συμμετοχή μμε

Αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις

Παρεμβάσεις για απλοποίηση διαδικασιών, ενίσχυση διαφάνειας και υψηλότερη συμμετοχή μμε
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 13:55
 
UPD:13:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
zstam@naftemporiki.gr
Στην περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση του διοικητικού βάρους, την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και τη διεύρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις δημόσιες συμβάσεις, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο και την επιμελητηριακή νομοθεσία.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, με τις νέες διατάξεις που κατατίθενται στη Βουλή συμπληρώνεται ο νόμος 4412/2016, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις επί του ίδιου πλαισίου.
Οι διατάξεις που κατέθεσε το υπουργείο, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
* Στις περιπτώσεις αποκλεισμού των εταιρειών από τις διαγωνιστικές διαδικασίες επισπεύδεται η διαδικασία επιστροφής της εγγυητικής τους επιστολής.
* Απλοποιείται η διαδικασία υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης (Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης) για τη συμμετοχή των εταιρειών στους δημόσιους διαγωνισμούς αφού πλέον θα αρκεί η υπογραφή μόνο από έναν εκπρόσωπο της εταιρείας.
* Καταργούνται τα δικαιολογητικά για τους διαγωνισμούς μέχρι 2.500 ευρώ και μειώνεται το διοικητικό βάρος και απλοποιείται η διαδικασία γι’ αυτή την κατηγορία των διαγωνισμών που τόσο πολύ είχε ταλαιπωρηθεί η αγορά από το γεγονός ένα διαγωνιζόμενος χρειαζόταν την πλήρη σειρά δικαιολογητικών για να συνάψει μια σύμβαση ακόμα και 500 ευρώ με το Δημόσιο.
* Εκτός της επίσημης μετάφρασης από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών των δικαιολογητικών των εταιρειών θα γίνονται πλέον δεκτά και έγγραφα των οποίων οι μεταφράσεις τους διενεργούνται από άλλα αρμόδια κατά νόμο πρόσωπα και φορείς, όπως οι δικηγόροι. Αυτή και μόνο η δυνατότητα επιταχύνει κατά πολύ την προετοιμασία των διαγωνιζομένων και μειώνει και το κόστος.
* Μειώνονται τα στάδια και οι σχετικές διοικητικές αποφάσεις στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς ώστε να επιταχύνεται η διαγωνιστική διαδικασία.
* Καταργείται η διπλή υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών υπογραφής σύμβασης στις περιπτώσεις που δεν μεσολαβεί προ-συμβατικός έλεγχος για να μειωθεί το διοικητικό βάρος, να απλοποιηθεί η διαδικασία και να συμβασιοποιούνται οι διαγωνισμοί ταχύτερα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, όλες οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων εντάσσονται στην προσπάθεια για μια αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου 4412/2016 και όχι για να παραχωρηθούν εξαιρέσεις, όπως ζητούν ορισμένοι φορείς. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, σημείωσε ο ίδιος. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι προχθές υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τα δημόσια έργα.
Το υπαίθριο εμπόριο
Ο κ. Παπαδεράκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και την επιμελητηριακή νομοθεσία ως το σπουδαιότερο νομοθέτημα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στα τελευταία 2,5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: