Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Παραμένουν «αγκάθι» τα οικογενειακά επιδόματα για την αξιολόγηση

© Παρέχεται από: Newmoney.gr
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Χωρίς διαφωνίες ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τεστ του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την ταχεία έκδοση των εκκρεμών συντάξεων και τον επανυπολογισμό στη σημερινή επαφή της ηγεσίας του με τους θεσμούς στο Χίλτον. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε «πονοκέφαλο» φαίνεται να εξελίσσονται τα οικογενειακά επιδόματα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει από τις 10.30 στο Χίλτον και ακόμα συνεχίζεται.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης έχει ήδη επαναϋπολογιστεί το 90% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με στόχο την περικοπή της προσωπικής διαφοράς ως 18% το 2019.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να ολοκληρωθεί η έκδοση εξπρές των 130.000 εκκρεμών συντάξεων ως τον Ιούνιο του 2018.
Το μεγαλύτερο αγκάθι, ωστόσο, φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η ελληνική πλευρά έχει «τρέξει» 14 σενάρια που βασίζονται στην αύξηση των κονδυλίων για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 240 εκατ. ώστε να μην απαιτηθούν περικοπές. Η εσωτερική ανακατανομή, ωστόσο, θα σημαίνει ενίσχυση των επιδομάτων του πρώτου και δεύτερου παιδιού και μείωση ή θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων.

Εκλεισε το παζάρι για το ασφαλιστικό


 © Shutterstock Αναδρομικά οι αυξήσεις στις εισφορές για το Μετοχικό Ταμείο


Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε ότι αφορά το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οι δυο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ληξιπρόθεσμα να έχει εκκαθαριστεί η λίστα έως τις 30.6.2018.
Σε ότι αφορά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90% και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Να σημειωθεί ότι το εργασιακό και δη η αλλαγή στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία έχει «κλειδώσει» από την πρώτη ημέρα των συναντήσεων ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλέτες που εξαιρούνται από τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: