Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

OOΣΑ: Σε υψηλά επτά ετών η παγκόσμια ανάπτυξη- καμπανάκι για εμπορικό πόλεμο

OOΣΑ: Σε υψηλά επτά ετών η παγκόσμια ανάπτυξη- καμπανάκι για εμπορικό πόλεμο

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 12:23
 
UPD:12:24
REUTERS/HEINZ-PETER BADER
Με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας επταετίας θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία φέτος, χάρη σε ανάκαμψη τόσο του εμπορίου όσο και των επενδύσεων. Αυτό επισημαίνει στην έκθεση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για τις θετικές προοπτικές είναι να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος και καλεί τις κυβερνήσεις των  μεγάλων οικονομιών σε διάλογο για το πώς θα αντιμετωπιστεί η περίσσεια προσφορά χάλυβα στην αγορά. 
Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί συγκεκριμένα στο 3,9%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011- την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο το 2018 όσο και το 2019. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ρυθμούς 3,6% και στα δύο έτη. Η αναβάθμιση αποδίδεται εν πολλοίς, στην ώθηση που προβλέπεται να δώσει στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. 
Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,9% φέτος και 2,8% το 2019, με τις φοροελαφρύνσεις να συμβάλλουν κατά 0,5 και 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην νέα εκτίμηση του ΟΟΣΑ. Η Ευρωζώνη υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% φέτος και θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,1% την επόμενη χρονιά. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμούς 2,1% και 1,9% αντίστοιχα. 
Με ρυθμούς 2,4% και 2,2% αναμένεται να αναπτυχθεί η γερμανική οικονομία το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έντεκα ετών (2,2%) προβλέπεται να παρουσιάσει η γαλλική οικονομία φέτος, ενώ το 2019 προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,9%. 
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα παρουσιάσει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης 5%, παρά τη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό. Σπεύδει, όμως, να επισημάνει ότι εάν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις κλιμακωθούν, η παγκόσμια οικονομία θα βγει χαμένη.  
«Πιστεύουμε ότι η ισχυρότερη οικονομία είναι εδώ για να μείνει» τόνισε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Αλβάρο Περέιρα. «Επιστρέφουμε σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, τις οποίες δεν είχαμε για τουλάχιστον 10 χρόνια» συμπληρώνει. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου, σημειώνει ότι συνιστά μεγάλη απειλή για την ανάπτυξη και εκφράζει την προσδοκία να μην φτάσουν τα πράγματα εκεί. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: