Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τις οδηγίες για την υποβολή καταστάσεων κατάστασης των υπόχρεων σε ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018 (φορολογικό 2017)

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τις οδηγίες για την υποβολή καταστάσεων κατάστασης των υπόχρεων σε ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018 (φορολογικό 2017)



Δημοσιεύθηκε από την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η εγκύκλιος για την Ενημέρωση φορέων υπόχρεων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) & Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) ν. 3213/2003 - Καταστάσεις υπόχρεων υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018 (φορολογικό 2017) - Ηλεκτρονική καταχώριση υπόχρεων υποβολής
Η εγκύκλιος περιέχει το ίδιο κείμενο με την ανακοίνωση της Αρχής η οποία είχε σταλεί στου φορείς στις 15.11.2018  [Δείτε εδώ σχετικά]
Υπενθυμίζουμε ότι:
H ηλεκτρονική καταχώριση της κατάστασης των υπόχρεων σε ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018 (φορολογικό 2017) στην ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή, από τους πιστοποιημένους χρήστες των αρμοδίων για το σκοπό αυτό υπηρεσιών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 17η Δεκεμβρίου 2018. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 3η Δεκεμβρίου 2018 και θα υπάρξει εγκαίρως νεότερη ειδοποίηση για την έναρξη αυτής.

Με τις νέες διατάξεις απλοποιείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής καταχώρισης των καταστάσεων υπόχρεων υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ. Εφεξής, ο αρμόδιος φορέας θα καταχωρίζει ηλεκτρονικά μια μόνο κατάσταση υπόχρεων που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των υπόχρεων σε ΔΠΚ & ΔΟΣ προσώπων, ανεξαρτήτως του οργάνου ελέγχου στο οποίο αυτοί οφείλουν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους. 
Τονίζεται ότι στις ήδη συνταχθείσες καταστάσεις υπόχρεων σε ΔΠΚ και ΔΟΣ έτους 2018 (φορολογικό 2017), συμπεριλαμβάνονται όσοι απέκτησαν, διατηρούσαν ή απώλεσαν ιδιότητα από 1/1/2017 έως 31/12/2017. Οι τροποποιήσεις που επέφερε ο ν. 4571/2018 ως προς την προσθήκη νέων ή αφαίρεση υπαρχουσών ιδιοτήτων υπόχρεων προσώπων, δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται αλλαγές στο περιεχόμενο των ήδη υπογεγραμμένων καταστάσεων υπόχρεων υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018.

Φορείς που (βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 1 σε συνδυασμό με αυτές της παρ.1 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν), οφείλουν να καταχωρίσουν κατάσταση με υπόχρεους που υπάγονται σε περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου, με το νέο σύστημα ενοποίησης των καταστάσεων, δε χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία ορισμού χρηστών φορέων υπόχρεων, εφόσον οι χρήστες αυτοί δε διαφοροποιούνται ανά όργανο ελέγχου.

Αντίθετα, φορείς υπόχρεων με διαφορετικούς χρήστες ανά όργανο ελέγχου, καθώς και φορείς υπόχρεων που μέχρι σήμερα δεν έχουν εγγράφει στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΠΟΘΕΝ», οφείλουν να ορίσουν τουλάχιστον έναν υπάλληλο και έναν αναπληρωτή του, ως υπευθύνους για την επικοινωνία και την ηλεκτρονική καταχώριση της κατάστασης υπόχρεων, αποστέλλοντας στα όργανα ελέγχου του ν. 3213/2003, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης foreis@pothen.gr, αρμοδίως υπογεγραμμένο ενιαίο έγγραφο συνοδευόμενο από πρότυπο υπολογιστικό φύλλο.
Το πρότυπο υπολογιστικό φύλλο «Υπόδειγμα συμπλήρωσης στοιχείων φορέα υπόχρεων και πιστοποιημένων χρηστών αυτού, για την ηλεκτρονική καταχώριση καταστάσεων υπόχρεων υποβολής ΔΠΚ» (αρχείο excel) που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.pothen.gr, μαζί με το συνοδευτικό έγγραφο, θα πρέπει να αποσταλούν από τον φορέα υπόχρεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση foreis@pothen.gr το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν τις 30/11/2018.




https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: