Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΕΦΚ στο κρασί: Μειώνεται στα 4 λεπτά αλλά δεν καταργείται Τι προκύπτει από τον προϋπολογισμό

ΕΦΚ στο κρασί: Μειώνεται στα 4 λεπτά αλλά δεν καταργείται
Τι προκύπτει από τον προϋπολογισμό
22 Νοε 2018 - 09:18
Picture 0 for ΕΦΚ στο κρασί: Μειώνεται στα 4 λεπτά αλλά δεν καταργείται
Του Γιώργου Λαμπίρη

Δεν καταργείται τελικά, αλλά μειώνεται από το 2019 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, όπως προκύπτει από το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η πρόβλεψη είσπραξης ανέρχεται πλέον στο 1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 28 εκατ. ευρώ του 2018 και του 2017.

Στελέχη της αγοράς κρασιού, σημείωναν ότι παραμένει το πάγιο αίτημα του κλάδου για ολική κατάργηση του φόρου, καθότι τελικά οι δεσμεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έγιναν πράξη. Από την άλλη πλευρά όμως επισημαίνουν ότι είναι θετική η μείωση του φόρου, η οποία εκτιμάται ότι από τα 20 λεπτά ανά λίτρο, στο εξής θα ανέρχεται αναλογικά σε περίπου 4 λεπτά ανά λίτρο.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η έκδοση τροποποιημένης εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία ουσιαστικά θα επιβάλει εκ νέου τον Ειδικό Φόρο, με τα νέα δεδομένα, όντας προσαρμοσμένη στην απόφαση του Επικρατείας, η οποία θυμίζουμε πως ανέφερε ότι δεν υφίσταται βάση εφαρμογής του φόρου στο κρασί.

Ντούγκος: Αυξάνεται η γραφειοκρατία

Σχετικά με την εγκύκλιο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών, Θάνος Ντούγκος, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω της φράσης του ΣΤΕ στη σελίδα 6 της απόφασης 1734/2018 ‘πολλώ μάλλον που η προβαλλόμενη απόφαση δεν προβλέπει τήρηση πρόσθετων βιβλίων και στοιχείων προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση και η επεξεργασία κρασιού εντός του Οινοποιείου», η οποία αφήνει υπόνοια για μεγαλύτερη γραφειοκρατία.

Παπαργυρίου: Καλό νέο

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, Γιάννης Παπαργυρίου, κάνει λόγο για καλό νέο. Στέκεται ωστόσο στα πρακτικά προβλήματα που υφίστανται από τη μείωση του φόρου, δεδομένου ότι υπάρχουν ποσότητες, "για τις οποίες έχουμε πληρώσει 20 λεπτά φόρο το λίτρο. Έτσι, όσοι διαθέτουν φορολογική αποθήκη δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, καθότι το απόθεμα δεν είναι φορολογημένο, δεοδμένου ότι δεν έχουν πωληθεί ακόμα οι συγκεκριμένες αποθεματοποιημένες ποσότητες", επισημαίνει ο κύριος Παπαργυρίου. 

Το πρόβλημα για τους μικρούς οινοποιούς

Ο κύριος Παπαργυρίου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στους μικρούς οινοποιούς, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει φορολογική αποθήκη, δεδομένου ότι διαθέτουν φορολογημένο απόθεμα για τις περιόδους 2016, 2017, 2018, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο ΕΦΚ. «Πώς θα επιστραφούν στους μικρούς οινοποιοιούς τα χρήματα για ποσότητες που έχουν ήδη φορολογηθεί;», αναρωτιέται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: