Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Τα νέα μέτρα και η φορολογική συμμόρφωση που επιδιώκει ο προϋπολογισμός Βασικά σημεία από το σχέδιο που ενέκρινε η Κομισιόν

Τα νέα μέτρα και η φορολογική συμμόρφωση που επιδιώκει ο προϋπολογισμός
Βασικά σημεία από το σχέδιο που ενέκρινε η Κομισιόν
22 Νοε 2018 - 09:16
Picture 0 for Τα νέα μέτρα και η φορολογική συμμόρφωση που επιδιώκει ο προϋπολογισμός

Toυ Γιώργου Λαμπίρη

Συγκεκριμένα μέτρα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποιός έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ενέχει έντονο προεκλογικό χρώμα, με δεδομένες τις ελαφρύνσεις που προβλέπει σε επίπεδο εσόδων. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός πέρασε ήδη προς κύρωση στη Βουλή.

Τι προβλέπεται σε σχέση με τα έσοδα

Σε ό,τι αφορα τα έσοδα, προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Επιπλέον, προβλέπει τη μείωση της φορολογίας για τα διανεμόμενα κέρδη. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από 15% στο 10% και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

 Μείωση του φόρου εισοδήματος

Επίσης προβλέπει τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, από το 29% που είναι σήμερα στο 25%, με σταδιακή αναπροσαρμογή κατά -1% κάθε έτος, σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24

Στον σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού προβλέπεται επίσης η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους κάτων των 24 ετών και η  εισαγωγή του επιδόματος στέγασης, για τη χορήγηση του οποίου θα λαμβάνονται υπόψιν οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια.

Για τα προαναφερόμενα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η ενίσχυση μονάδων ειδικής αγωγής και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, το κόστος ανέρχεται συνολικά σε ποσοστό ίσο με 0,5% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιγράφονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με ελέγχους και κίνητρα

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό εντάσσεται και η περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, με όχημα την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους, για ηλεκτρονικές πληρωμές (συμμετοχή σε κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα, διαμόρφωση αφορολογήτου με βάση το ύψος των ετήσιων ηλεκτρονικών πληρωμών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: