Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Δεν αρκεί αδήλωτο ποσό σε λογαριασμό για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής Την υποχρέωση περαιτέρω ελέγχου επισημαίνει σε απόφασή του το ΣτΕ

Δεν αρκεί αδήλωτο ποσό σε λογαριασμό για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής
Την υποχρέωση περαιτέρω ελέγχου επισημαίνει σε απόφασή του το ΣτΕ
23 Νοε 2018 - 08:55
Picture 0 for Δεν αρκεί αδήλωτο ποσό σε λογαριασμό για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής
Του Γιώργου Λαμπίρη

Δεν αρκεί σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η διαπίστωση αδήλωτου χρηματικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, ούτως ώστε να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο εισόδημα ως προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη πηγή ή αιτία. 

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Β’ Τμήματος, με αριθμό 1895/2018, σε αυτή την περίπτωση η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου, για να διαπιστώσει την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσης του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο εντοπίζεται στην περιουσία ενός ελεύθερου επαγγελματία.

Η απόφαση σχετίζεται με το δικαίωμα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ταυτόχρονα τη σύγκριση των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Υποχρέωση αναζήτησης αποδεικτικών στοιχειών από τη φορολογική αρχή

Έτσι, σύμφωνα με το ΣτΕ, στην περίπτωση κατά την οποία η φορολογική αρχή εντοπίσει εισοδήματα, τα οποία δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα, θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις και αποδεικτικά στοιχεία από τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τα οποία θα αποδεικνύουν ότι το ποσό αυτό προέρχεται από την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Διασταύρωση από λογαριασμό στον οποιο είναι συνδικαιούχος ο υπόχρεος

Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση δεν πρόκειται για ατομικό αλλά για λογαριασμό στον οποίο ο υπόχρεος συμμετέχει ως συνδικαιούχος. Όπως διευκρινίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, η φορολογική αρχή θα πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα, όπως η κλήση των συνδικαιούχων του λογαριασμού για παροχή πληροφοιών και άλλων στοιχείων.

Διασταύρωση στοιχείων από λογαριασμό τρίτου προσώπου

Επιπλέον, όταν υπάρχουν ενδείξεις για μη δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα, μπορούν να αντληθούν στοιχεία από τραπεζικό λογαριασμό τρίτου, στον οποίο δεν είναι συνδικαιούχος ο ελεύθερος επαγγελματίας. Έτσι, εφόσον κατατίθεται ποσό σε λογαριασμό άλλου προσώπου, το οποίο δεν καλύπτεται από τα νομίμως φορολογηθέντα ή απαλλαχθέντα του φόρου εισοδήματα που το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει δηλώσει, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων από τη φορογική αρχή.

Υποχρέωση παροχής στοιχείων σε περίπτωση οικονομικής βοήθειας

Πάντως, στην ίδια απόφαση το ΣτΕ επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις που κάποιος δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα δεχτεί οικονομική βοήθεια από κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδείξει στη φορολογική διοίκηση «εύλογες και αρκούντως τεκμηριωμένες εξηγήσεις», εφόσον έχει μεταφερθεί κάποιο ποσό από άλλο λογαριασμό στο δικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: