Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Σε ΦΕΚ το αντίδωρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για το μεταφορικό ισοδύναμο

Σε ΦΕΚ το αντίδωρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για το μεταφορικό ισοδύναμο
23 Ιαν 2019 - 09:59
Picture 0 for Σε ΦΕΚ το αντίδωρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Του Γιώργου Λαμπίρη

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο αποτελεί το μέτρο που εξισώνει το κόστος μεταφοράς για επιβάτες και εμπορεύματα, που κινούνται και διακινούνται με θαλάσσια μέτρα μεταφοράς, σε σχέση με το κόστος για τα χερσαία μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μεταφορικό ισοδύναμο, πρόκειται ουσιαστικά για το αντιστάθμισμα της κυβέρνησης στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και αφορά κατοίκους και επιχειρήσεις με έδρα σε συγκεκριμένα νησιά.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαίωμα στο μεταφορικό ισοδύναμο έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, αλλά και προσωρινοί ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, γιατροί, αλλά και ειδικευόμενοι καθώς και και επικουρικοί γιατροί, καθώς και επικουρικό προσωπικό οπυ εργάζεται σε δημόσιες υπηρεσίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τα νησιά στα οποία εφαρμόζεται

Τα νησιά στα οποία προβλέπεται η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι:

Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος.

Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι

Ο δικαιούχος, για μια και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:

1. κάνει εγγραφή στη διεύθυνση http://metaforikoisodynamo.gr/ με τους κωδικούς TAXIS 

2. συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αύξοντα αριθμό φορολογικής δήλωσης). Επίσης θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία κατοικίας και το IBAN στο οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου

3. άμεσα εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.
 
Ο νησιώτης, πέραν της επίδειξης του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη στα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια, ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στο λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία

Όταν κάποιος δικαιούχος του Α.ΝΗ.ΚΟ.αγοράζει εισιτήριο, θα πρέπει να γνωστοποιεί στον υπεύθυνο έκδοσης εισιτηρίων το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη., ο οποίος στη συνέχεια καταγράφεται στο εισιτήριο. Ο δικαιούχος επιμελείται, ώστε τα προσωπικά του στοιχεία να αναγράφονται στο εισιτήριο, όπως είναι καταγεγραμμένα στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στην εκτυπώσιμη μορφή του M.A.N. 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, έως και τις 12.00 την επόμενη εργάσιμη ημέρα από τον απόπλου του πλοίου από κάθε λιμάνι, ο κατάλογος των δικαιούχων του ισοδύναμου, οι οποίοι ταξίδεψαν, θα αποστέλλεται από κάθε ακτοπλοϊκή εταιρεία στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας κι αυτή θα τη μεταβιβάζει στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σημειώνεται ο κατάλογος με τους δικαιούχους κάθε μήνα, είναι και το δικαιολογητικό για την έκδοση εντολής πληρωμής προς τους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: