Η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και ειδικότερα το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων φυσικών και νομικών προσώπων, έχει γίνει “σημαία” των κυβερνητικών ιθυνόντων, επικεντρώνοντας στις ελαφρύνσεις της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Με τη βοήθεια στοιχείων από τους πίνακες που δημοσίευσε το πάντα έγκυρο site Taxheaven μπορούμε να δούμε συνοπτικά ποιες είναι οι πραγματικές φορολογικές ελαφρύνσεις και σε ποια εισοδήματα τελικά με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στους μισθωτούς και συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και στα νομικά πρόσωπα (εταιρείες), σε ετήσια και σε μηνιαία βάση.

 Αντίστοιχα για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες

 Νομικά πρόσωπα (εταιρείες)

Διευκρινήσεις:
♦ Στους πίνακες που αφορούν στους Ελεύθερους επαγγελματίες και στα Νομικά πρόσωπα, δεν υπολογίζονται περαιτέρω επιβαρύνσεις όπως ασφαλιστικές εισφορές, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης στον πίνακα των μισθωτών δεν υπολογίζεται η επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης.
♦ Εκτός από την αναμενόμενη αναδρομική μείωση 5% της προκαταβολής του ΦΕ 2018 στα Νομικά πρόσωπα, για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης δεν προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο κάποια αλλαγή.
♦ Για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, το αρμόδιο υπουργείο έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού με κύρια αλλαγή την αποσύνδεση τους από το φορολογητέο εισόδημα.
♦ Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Α.Α.Δ.Ε., κατά το φορολογικό έτος 2017, το 75% των μισθωτών/συνταξιούχων δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ επίσης πάντα  σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το έτος 2017,το 74,8% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε κέρδη έως 10.000 ευρώ.
Επειδή τα νούμερα δεν διαθέτουν καμία “φαντασία” και αποτελούν την ακριβή εικόνα της πραγματικότητας, πέρα από σκοπιμότητες και απόψεις, ο καθένας μας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, τόσο για τα μεγέθη των φοροελαφρύνσεων, όσο και για ποια εισοδήματα είναι ιδιαίτερα “ελκυστικές”.
Μπορείτε επίσης να δείτε αναλυτικά τους πίνακες που δημοσίευσε η Επιστημονική ομάδα του TAXHEAVEN -ΕΔΩ-