Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Η επίδραση των e-πληρωμών στα φορολογικά έσοδα

Η επίδραση των e-πληρωμών στα φορολογικά έσοδα

Του Σπύρου Δημητρέλη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα αριθμητική κρύβεται πίσω από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα για τους μισθωτούς και την επέκταση της σχετικής υποχρέωσης στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι η δημοσιονομική επιτυχία του νέου προϋπολογισμού στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εισπρακτική επιτυχία της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά.
Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ότι μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 557 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, θα προκύψουν ως εξής:
-Η θέσπιση αυξημένης υποχρέωσης για χρήση πλαστικού χρήματος θα οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου που γίνεται με κάρτες στην αγορά κατά 6,1 δισ. ευρώ.
-Με την υπόθεση ότι για το ένα τρίτο από αυτές τις δαπάνες δεν εκδίδεται σήμερα απόδειξη, υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν πρόσθετες αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2,05 δισεκατομμυρίων ευρώ.
-Με έναν μέσο συντελεστή ΦΠΑ 19% προκύπτει ότι τα φορολογικά έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο πρόκειται να αυξηθούν κατά περίπου 389 εκατομμύρια ευρώ.
-Επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ φορολογικών εσόδων θα προκύψουν από την αύξηση  των εσόδων των επιχειρήσεων που θα εκδώσουν τις επιπλέον αποδείξεις.

Πλαστικό χρήμα

Το ποσοστό των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα θα είναι οριζόντιο 30%, ανεξάρτητα δηλαδή από το ύψος του εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αυξήσουν αισθητά τις δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα προκειμένου να μη χρεωθούν με πρόσθετο φόρο ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του ποσού ηλεκτρονικής δαπάνης που του λείπει.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει το 2020 ετήσιο εισόδημα από όλες τις πηγές ύψους 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να δαπανήσει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 15.000 ευρώ. Αν δαπανήσει 10.000 ευρώ, δηλαδή το 20% του εισοδήματός του, τότε για τις 5.000 ευρώ που δεν δαπάνησε με ηλεκτρονικό χρήμα θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 1.100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: