Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Σενάρια για έκτακτη επιστροφή φόρου

Του Σπύρου Δημητρέλη
Την παροχή έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης με τη μορφή της επιστροφής φόρου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις δημόσιες διαψεύσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα σενάρια είναι υπαρκτά και διακινούνται σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο ότι "ξέχασε" τη μεσαία τάξη.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή πολύ σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων, όπως είναι η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η τρίτη από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. Με βάση αυτές και τις υπόλοιπες πληρωμές φόρων, τις επόμενες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κάνει ταμείο προκειμένου να υπολογίσει επακριβώς το μέγεθος του υπερπλεονάσματος από το οποίο θα εξαρτηθεί και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί στους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, πρόκειται να μοιραστεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Δεν αποκλείονται και εκπλήξεις

Από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν και εκπλήξεις με την αύξηση του συνολικού ποσού στα 500 εκατομμύρια ευρώ, εξέλιξη η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει και την παροχή της έκτακτης φορολογικής απαλλαγής στα μεσαία εισοδήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές κοντά στο κυβερνητικό επιτελείο, η φορολογική απαλλαγή μπορεί να λάβει τη μορφή της επιστροφής μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι με το φετινό εκκαθαριστικό ή του σχετικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, δεν αποκλείεται η σχετική απαλλαγή να μην δοθεί έως το τέλος του έτους, όπως θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα, αλλά να δοθεί λίγο αργότερα, δηλαδή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020.
Τις τελικές αποφάσεις για όλα τα παραπάνω αναμένεται να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 11μήνου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: