Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

myData: Στο νέο έτος η προ-συμπλήρωση δηλώσεων και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής - Στο 2021 κυρώσεις μόνο για τη μη διαβίβαση, όχι για την ανακριβή και εκπρόθεσμη διαβίβαση

myData: Στο νέο έτος η προ-συμπλήρωση δηλώσεων και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής - Στο 2021 κυρώσεις μόνο για τη μη διαβίβαση, όχι για την ανακριβή και εκπρόθεσμη διαβίβαση

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Οκτώβριος 2020


Taxheaven.gr




Στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες (σ.σ. 21.10.2020) το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών μίλησε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και στελέχη της Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με το myDATA

Ο κος Πιτσιλής τόνισε ότι ήδη η πλατφόρμα των myDATA έχει ήδη λάβει πάνω από 120.000 παραστατικά μέσω των ERP προγραμμάτων και 1500 παραστατικά μέσω της φόρμας καταχώρησης (για μικρές επιχειρήσεις). Τα παραπάνω έχουν υποβληθεί από περίπου 1000 λογιστές ή επιχειρήσεις. Προφανώς θα υπάρξουν προβλήματα, γιαυτό είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς.

Ο διοικητής επισήμανε επίσης ότι πάνω στην ίδια βάση και την ίδια πλατφόρμα θα κτιστεί η απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων μέσω προ-συμπλήρωσης δηλώσεων ενώ επίσης από την επόμενη χρονιά (2021) θα δουλέψουν και τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής. Πρόσθεσε επίσης ότι, προωθείται η λειτουργιά μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού, η οποία θα ξεκινήσει από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και μετά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.

Σε ερώτηση που έγινε από τον φοροτεχνικό κο Π. Παντελή σχετικά  με το σύντομο χρόνο προσαρμογής (τέθηκε σαν παράδειγμα η υποχρεωτική τήρηση του ΕΓΛΣ 12 χρόνια μετά την αρχική νομοθέτηση) ο διοικητής απάντησε τα ακόλουθα:
«Αναφερθήκατε σε μια εφαρμογή που νομοθετήθηκε το 1980 και τέθηκε σε εφαρμογή το 1992, δεν νομίζω ότι έχουμε περιθώριο τόσα χρόνια να περιμένουμε, αντίθετα νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι και ιδίως εν μέσω πανδημίας, ότι το να έχουμε όλοι την ψηφιακή αποτύπωση της οικονομίας, είναι κάτι που και το κράτος χρειάζεται για να μπορέσει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις το χρειάζονται προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που γλιτώνουμε, όλη τη διακίνηση χαρτιών και εγγράφων που γλιτώνουμε, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό ―εγώ δεν είμαι γιατρός― αλλά ως αίσθηση ασφάλειας. Τι σημαίνει ότι γλιτώνουμε από τη διακίνηση των εγγράφων και κινούμαστε ψηφιακά; Εμείς το θεωρούμε αναγκαιότητα αυτό, πρέπει να το κάνουμε και πρέπει να σας πω με μεγάλη χαρά και τιμή, και να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τα στελέχη της Α.Α.Δ.Ε που δούλεψαν ακατάπαυστα γι'αυτό. Τα ηλεκτρονικά βιβλία ήταν μια ιδέα μια Κυριακή πρωί, πριν από 2-2,5 χρόνια και σήμερα είναι μια πραγματικότητα, γιατί μια χούφτα άνθρωποι στην Α.Α.Δ.Ε. το υλοποίησαν με ίδιες δυνάμεις».

Σημαντικές διευκρινίσεις για χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μέχρι την πλήρη μετάβαση στο mydata έδωσε το στέλεχος της ΑΑΔΕ, κος Α.Ντίνος.Ο κος Ντίνος σημείωσε αρχικά ότι, όποιοι αναφέρουν ότι με τα myData δε χρειάζεται ο λογιστής σημαίνει ότι δεν ξέρουν τι είναι το myData. Ο λογιστής είναι μέσα σε αυτό, το άρθρο 6 παράγραφος της Α.1138/2020 πιστοποιεί το λογιστή και λέει συγκεκριμένα ότι ο λογιστής εμπλέκεται με τα έξοδα και τους χαρακτηρισμούς, την λογιστικοποίηση των γεγονότων.

Πρόσθεσε επίσης ότι : «το 2020 είναι έτος εκπαίδευσης, το 2021 είναι έτος ανοχής, τι σημαίνει αυτό; Η Α.1138/2020 και το άρθρο 15α του 4174/2013 δεν προβλέπει σήμερα κυρώσεις. Αυτό είναι κάτι που θα έρθει. Το 2021 ως Α.Α.Δ.Ε. έχουμε εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία να υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης και στην ουσία κυρώσεις μόνο για τη μη διαβίβαση. Όχι για την ανακριβή διαβίβαση και όχι για την εκπρόθεσμη. Θα υπάρχουν επιχειρήσεις τον Ιανουάριο που δεν θα είναι έτοιμες; Η απάντηση είναι ναι. Άμα πάμε και πούμε το 2021 ως έτος πιλοτικό, το πιλοτικό να ξέρετε σημαίνει: όχι κυρώσεις. Σημαίνει τι, ότι ένα μικρό ποσοστό θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία της εκπαίδευσης γιατί σίγουρα το 2020 και το 2021 τέτοια έτη θα είναι, απλά στο 2021 εάν δεν μπει η κύρωση της μη διαβίβασης δηλαδή εάν κάποιος δεν στείλει καθόλου έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που θα έρθει το 2022, στην ουσία θα έχουμε ένα χαμένο έτος, και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα έρθουν στο τέλος του 2021 να ρωτάνε τι είναι το myData».

Τέλος τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι γι' αυτό το μεγάλο έργο χρειάζεται ανοχή και χρόνος.

Δείτε τμήματα της ομιλίας στο παρακάτω βίντεο:




Δείτε εδώ όλη την διαδικτυακή παρουσίαση από το Ε.Ε.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: