Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Τι επιλέγει η Επιχείρηση για να διαβιβάσει δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA;

 


- Επιχείρηση για συναλλαγές χονδρικής B2B και B2G

Επιχείρηση με συναλλαγές χονδρικής ημεδαπής – αλλοδαπής και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές: έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

1. Στην περίπτωση που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος εξέδωσε πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

2. Στην περίπτωση που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος εξέδωσε κάτω από πενήντα (50) τιμολόγια ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP, είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων υποχρεωτικά μέσω Λογιστή

3. Σε κάθε περίπτωση η Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, διαβιβάζει αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με την περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000 ανεξαρτήτως τζίρου.

Ειδικότερα στην περίπτωση νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, η παραπάνω υποχρέωση υφίσταται, όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία (Α.1123/2019).

Επιχείρηση με συναλλαγές χονδρικής ημεδαπής – αλλοδαπής και απλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

4. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€ και για την ίδια περίοδο έχει εκδώσει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης

5. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ ή για την ίδια περίοδο έχει εκδώσει κάτω από πενήντα (50) τιμολόγια, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP, είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων –εξόδων

6. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€ (όρια της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000), ανεξαρτήτως του πλήθους των τιμολογίων που έχει εκδώσει για την ίδια περίοδο, έχει την υποχρέωση να διαβιβάζει αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή - φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε.

7. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ (όρια της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000), ανεξαρτήτως του πλήθους των τιμολογίων που έχει εκδώσει για την ίδια περίοδο, έχει την επιλογή είτε να διαβιβάζει μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., είτε η ίδια μέσω του δικού της ERP, είτε η ίδια μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

- Επιχείρηση για συναλλαγές εσόδων λιανικής B2C

Επιχείρηση με συναλλαγές λιανικής ημεδαπής – αλλοδαπής και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές: έσοδα λιανικών συναλλαγών με υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

1. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. συγκεντρωτικά ανά μήνα,

2. Ειδικότερα στην περίπτωση των καυσίμων ανεξαρτήτως τζίρου υποχρεούται από την κείμενη νομοθεσία να διαβιβάζει στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία) έσοδα λιανικών συναλλαγών χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

(εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014)

3. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε την Ειδική Φόρμα

Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. συγκεντρωτικά ανά μήνα για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως 31/12/2020 και από 01/01/2021 και μετά αναλυτικά (μία-μία) για όλες τις περιπτώσεις

Επιχείρηση με συναλλαγές λιανικής ημεδαπής – αλλοδαπής και απλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές: έσοδα λιανικών συναλλαγών με υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

4. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, πλην των Επιχειρήσεων που από την κείμενη νομοθεσία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα) και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. μόνο στην περίπτωση που έχει και χονδρική και εκδίδει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια

5. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε., πλην των Επιχειρήσεων που από την κείμενη νομοθεσία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα), έσοδα λιανικών συναλλαγών χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

(εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014)

6. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. μόνο στην περίπτωση που έχει και χονδρική και εκδίδει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια. Στην περίπτωση που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. διαβιβάζει συγκεντρωτικά ανά μήνα για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως 31/12/2020 και από 01/01/2021 και μετά, αναλυτικά (μία-μία) για όλες τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: