Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Καλάβρυτα: Καραμπινάτη παρανομία με ανείσπρακτα τέλη!

 

Καλάβρυτα: Καραμπινάτη παρανομία με ανείσπρακτα τέλη!



Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης στην αγορά, στην τοπική κοινωνία αλλά και στον Δήμο Καλαβρύτων, η απώλεια εσόδων από λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος αλλά και του σήμερα, φαντάζει ως ένα επιπρόσθετο «βαρίδι», πέραν του ότι αγγίζει τα όρια της παρανομίας συναρμοδίων.


Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», εδώ και λίγες μέρες, έχει διαπιστωθεί επισήμως στην Οικονομική Υπηρεσία του Δημου, ότι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν εισπραχθεί τα δημοτικά τέλη από τους επαγγελματίες της περιοχής.
Πρόκειται για τα οριζόμενα, από το νόμο, ειδικά τέλη, σε ποσοστό 0,5% επί του τζίρου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κ.ά.) όπως και παρεπιδημούντων, παρότι τα έσοδα από αυτά έχουν εγγραφεί σε προϋπολογισμούς ετών, ως προβλεπόμενα να μπουν και να ενισχύσουν το δημοτικό ταμείο.
Σε έγγραφο που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Τμήμα του Δήμου Καλαβρύτων, φαίνεται να έχει επισημανθεί η περίεργη αλλά ουσιώδης διαχειριστική παράλειψη, με το σκεπτικό ότι αυτή συνιστά μέχρι και «παράβαση καθήκοντος» αιρετών υπευθύνων και αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων.


Οι ίδιες πληροφορίες της «Π», αναφέρουν ότι, η μη είσπραξη των συγκεκριμένων δημοτικών τελών, βαραίνει κυρίως την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και τη σημερινή που δεν το 'χει σταματήσει, αν και δείχνει να θέλει να λάβει τα μέτρα της, να εισπράξει και να αποφύγει, από την μία σοβαρές ταμειακές απώλειες και από την άλλη τυχόν βαρύτατες ποινικές ευθύνες.
Το χρονικό διάστημα που καταγράφεται «κενό» στην είσπραξη Τελών, ανέρχεται σε περίπου μία πενταετία (!) και τα απλήρωτα χρήματα φτάνουν, σε ποσοστό ύψους 80% περίπου!
Αυτό ερμηνεύεται ποσοτικά, ότι λείπει από το Ταμείο του Δήμου Καλαβρύτων περί τις 150.000 ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο για έναν ορεινό και μικρό ΟΤΑ.
Ούτε καν κατάλογοι δεν έχουν καταρτιστεί, με τους υπόχρεους καταβολής (δηλαδή τους επαγγελματίες), κάτι που για κάποιους παραπέμπει ακόμα και σε απόρροια «μικροπολιτικής» τακτικής υπέρ τους.
Η συντριπτική τους πλειοψηφία αποδεικνύεται μεν ότι δεν πήγαν στον Δήμο να πληρώσουν, αλλά το επιπρόσθετο «κολάσιμο» είναι ότι δεν κλήθηκαν ποτέ από τον Δήμο για να καταβάλουν αυτά που πρέπει, ως όφειλε να πράξει.


Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου κάθεται «σε αναμμένα κάρβουνα»
Γνώστες της περίπτωσης έλεγαν στην «Π», ότι η σχετική Υπηρεσία του Δήμου, θα έπρεπε να έχει αποστείλει στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) με τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) με τους ταχυδρομικούς κώδικες των επαγγελματιών, να λάβει εκκαθαριστικές καταστάσεις ΦΠΑ και πάνω σε αυτά να επιβάλλει τα τέλη.
Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καλαβρύτων, τώρα θα πρέπει να οργανωθεί, αν και πολιτικά η διαχείριση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθότι οι επαγγελματίες περνούν περίοδο απαντών «λουκέτων» λόγω της πανδημίας και η επιβολή του νόμου χαρακτηρίζεται ως «άγαρμπη» πράξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: