Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Το αυτογκόλ της ΑΑΔΕ με τις αδήλωτες συντάξεις από χώρες της Ε.Ε.: Η οδηγία για τα δικαιολογητικά των φορολογούμενων

 Γιώργος Παλαιτσάκης

Περίπου 10.000 Ελληνες φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει στην εφορία τα ποσά των συντάξεων αυτών που είχαν εισπράξει το 2014 ή να έχουν δηλώσει ποσά χαμηλότερα των πραγματικά εισπραχθέντων κατά το ίδιο έτος.

Ο εντοπισμός τους έγινε κατόπιν διασταύρωσης των δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν το 2015 για το 2014, με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των ελληνικών φορολογικών αρχών μέσω της διαδικασίας της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από χώρες της Ε.Ε.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι έλαβαν πρόσφατα από την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση (την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ή ΑΑΔΕ) μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία ειδοποιήθηκαν για τον εντοπισμό τους και για τα ποσά συντάξεων αλλοδαπής του έτους 2014 τα οποία φέρονται να απέκρυψαν.

Με τα μηνύματα αυτά εκλήθησαν επίσης να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2014 προκειμένου να συμπεριλάβουν τα αποκρυβέντα ποσά συντάξεων και να πληρώσουν τα επιπλέον αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσαυξημένα με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε όσους από τους παραλήπτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων είχαν αντιρρήσεις για το ύψος των δηλωτέων και φορολογητέων ποσών των συντάξεων αλλοδαπής, τα οποία προσδιόρισαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με βάση τις διασταυρώσεις στοιχείων, δόθηκε η δυνατότητα να αποδείξουν με κάθε πρόσφορο μέσο ότι τα ποσά που πραγματικά εισέπραξαν ήταν χαμηλότερα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών τα αποκρυβέντα ποσά των φορολογητέων συντάξεων αλλοδαπής ήταν, όντως, χαμηλότερα αυτών που προσδιορίστηκαν μέσω των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ, επειδή δεν είχαν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν στην αλλοδαπή. Δηλαδή οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, που έκαναν τις διασταυρώσεις, δεν γνώριζαν τι ποσά είχαν παρακρατηθεί από τις συντάξεις ως ασφαλιστικές εισφορές και είχαν θεωρήσει ως δηλωτέα και φορολογητέα ολόκληρα τα ποσά για τα οποία έλαβαν πληροφορίες από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Για να γίνουν αποδεκτά, ως δηλωτέα και φορολογητέα, ποσά συντάξεων μικρότερα αυτών που προσδιορίστηκαν από την ΑΑΔΕ μέσω της διασταύρωσης, οι εν λόγω φορολογούμενοι εκλήθησαν, διά των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, να συνυποβάλουν, με τις τροποποιητικές δηλώσεις, βεβαιώσεις των ασφαλιστικών φορέων της αλλοδαπής για τα ποσά των εισφορών που παρακρατήθηκαν και δεν εισπράχθηκαν εν τέλει από αυτούς.

Με υπεύθυνη δήλωση

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19, πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς επικαλέστηκαν δυσχέρεια στη συγκέντρωση των παραπάνω προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Για το λόγο αυτό, με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής (την υπ’αριθμ. πρωτ. Ε 2183/16-11-2020), έγινε δεκτό οι τροποποιητικές δηλώσεις των φορολογουμένων αυτών να παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ ακόμα κι αν δεν συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά κατά το χρόνο υποβολής τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα συνυποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες θα δηλώνουν ότι αδυνατούν να προσκομίσουν τις σχετικές βεβαιώσεις, λόγω του ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της αλλοδαπής βρίσκονται σε αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας των συνεπειών που έχει επιφέρει η πανδημία του ιού Covid-19.

Με τις ίδιες υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις μόλις αυτό καταστεί δυνατό.

Με την ίδια εγκύκλιο του διοικητού της ΑΑΔΕ, δόθηκε επίσης εντολή να γίνει δεκτό ότι στις περιπτώσεις αυτές θα μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για τον καθορισμό του τελικού φορολογητέου ποσού των συντάξεων αλλοδαπής, όπως το αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη από τον ασφαλιστικό οργανισμό της αλλοδαπής.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, εάν ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στην οποία τα δηλούμενα ποσά ταυτίζονται με τα ποσά που αναφέρονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από τη Φορολογική Διοίκηση, δεν απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Από την έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια: