Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Πρόστιμο για απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή

 Πρόστιμο για απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή

07/02/2021
Πρόστιμο για απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή

Η απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε σε πληττόμενες είτε σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, αποτελεί παράβαση της κατηγορίας των παραβάσεων “ατομικού χαρακτήρα.”

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο εργασίας επανέφερε την υποχρέωση της εκ των προτέρων δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων για το μήνα Φεβρουάριο.

Μια διαδικασία, η οποία άλλους ικανοποίησε και άλλους στεναχώρησε. Στεναχώρησε κυρίως μια μερίδα εργοδοτών οι οποίοι δήλωναν εικονικές αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, εκμεταλλευόμενοι το προηγούμενο καθεστώς της εκ των υστέρων δήλωσης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Και ενώ αυτό ήταν γνωστό σε όλους, ο υπουργός εργασίας κρυβόταν πίσω από το δάχτυλό του. Όταν δεν διαθέτεις επαρκείς σε αριθμό μηχανισμούς ελέγχων, πράττεις τα ανάλογα για να αποτρέψεις τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές από ορισμένους στην αγορά εργασίας.

Και τώρα λοιπόν, έτσι πρόχειρα, υπό την πίεση καταγγελιών, το υπουργείο με το συνηθισμένο τρόπο επικοινωνίας (δελτία τύπου, ανακοινώσεις, δηλώσεις στα κανάλια) επιβάλλει την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Και βέβαια, ως συνήθως, οι αποφάσεις “εν ευθέτω χρόνο” αγνοούνται.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αφενός, απαιτείται προγραμματισμός και ετοιμότητα από τις επιχειρήσεις για την εκ των προτέρων δήλωση των αναστολών και αφετέρου πιστή τήρηση των δηλωθέντων. Η όλη κατάσταση κρύβει κινδύνους. Κινδύνους που συνδέονται με την επιβολή υψηλών προστίμων σε περίπτωση που διαπιστωθεί εργαζόμενος να απασχολείται, ενώ έχει δηλωθεί σε αναστολή εργασιακής σχέσης.

Τι προβλέπεται στην περίπτωση διαπίστωσης απασχόλησης εργαζόμενου που έχει δηλωθεί σε αναστολή εργασιακής σχέσης

Η απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε σε πληττόμενες είτε σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, αποτελεί παράβαση της κατηγορίας των παραβάσεων “ατομικού χαρακτήρα”, με επιβολή προστίμου ανά θιγόμενο εργαζόμενο.
Χαρακτηρίζεται ως παράβαση “πολύ υψηλής” σοβαρότητας και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 1.200 ευρώ ανά άτομο, ενώ σε περίπτωση επανάληψης το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 20%.

Online υπολογισμός προστίμων ΣΕΠΕ

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η παράβαση αυτή επηρεάζει και άλλες κατηγορίες κυρώσεων κατά του εργοδότη, όπως είναι ο αποκλεισμός από δημόσιες συμβάσεις και ο αποκλεισμός από κρατικές επιδοτήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: