Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Σε 8 δόσεις φέτος ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

 

Την ευχέρεια να πληρώσουν και φέτος τον φόρο εισοδήματος αλλά για πρώτη φορά και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε οκτώ αντί έξι δόσεις σχεδιάζει να παράσχει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους, ενώ την ίδια ώρα προωθεί λύση έτσι ώστε όσοι πληγέντες, από την πανδημία, φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες που ισοδυναμούν στο 30% του περυσινού τους εισοδήματος να μην τους καταλογιστεί πρόσθετος φόρος σε ποσοστό 22% επί της ακάλυπτης διαφοράς όπως προβλέπει ο νόμος.

Όπως όλα δείχνουν τα φορολογικά έσοδα φέτος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μέσω της φορολογίας εισοδήματος θα υπολείπονται κατά πολύ των προηγούμενων ετών καθώς αρκετές επιχειρήσεις αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενοι θα δηλώσουν μειωμένα έσοδα για το 2020, ενώ παράλληλα από φέτος “χαμηλώνουν” αρκετά, κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους, οι συντελεστές φορολόγησης για ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ (από 22% ο συντελεστής πάει στο 9%), κι αυτό παρότι το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία ώστε να “ανασάνει “η οικονομία.

Από την άλλη όμως η ανάγκη στήριξης, μέσω αρκετών δόσεων πληρωμής των φόρων, καθίσταται αναγκαία τώρα παρά ποτέ για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με αποτέλεσμα να επαναληφθεί και φέτος η πολύμηνη εξόφληση των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Έτσι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να αυξηθούν από 6 πέρυσι μηνιαίες σε 8.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, γεγονός που σημαίνει ότι οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν το αργότερο Αύγουστο. Εάν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ εκδοθούν τελικά τον Αύγουστο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου(για Ιούλιο και Αύγουστο) ώστε οι υπόλοιπες 6 δόσεις να ολοκληρωθούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 που είναι και το τελικό περιθώριο του προϋπολογισμού για να εισπραχθούν τα έσοδα του 2021.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις 2020

Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020 πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μελετάται η εξής λύση η οποία θα αφορά όμως μόνον τους πληγέντες ,από την πανδημία, φορολογούμενους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προσθέσει, για αυτό το λόγο, έναν καινούργιο κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης. Όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν μπει σε προσωρινή αναστολή εργασίας, όσοι επαγγελματίες έχουν υποχρεωθεί από το κράτος σε κλείσιμο της επιχείρησής τους και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χάσει εισόδημα από ενοίκια, θα εμφανίζονται στον κωδικό του Ε1 ως πληττόμενοι. Έτσι δεν θα υποχρεούνται να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο που προβλέπει ο νόμος αν δεν καλύψουν με ηλεκτρονικό χρήμα και δαπάνες το ποσοστό 30% επί του περυσινού τους εισοδήματος. Για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους, δεν θα ισχύσει αυτή η λύση ,άρα για αυτούς θα εφαρμοστεί η ποινή πρόσθετου φόρου, ανάλογα με την ακάλυπτη διαφορά, σε περίπτωση που δεν συμπληρώσουν το όριο του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Θάνος Πασχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: