Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σε πέντε δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο του 2012.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ kathimerini.gr
Hμερομηνία :  19-12-11             Eκτύπωση |   e-mail
Σε πέντε δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων
Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο του 2012.
Σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα εξοφληθεί το 2012 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, ενώ στις 31 Μαρτίου 2012 θα συμψηφιστούν τα επιπλέον ποσά του εφετινού τέλους που κατέβαλαν ή θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι, λόγω λαθών στον υπολογισμό του.
Αυτό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην οποία επίσης αναφέρονται:
*Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ και όχι οι τριμελείς επιτροπές, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, θα κρίνουν ποιος ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και η πληρωμή του τέλους οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωσή του. Ο έφορος θα έχει, παράλληλα, τη δυνατότητα να αναστείλει τη διακοπή του ρεύματος.
*Ακόμη και εάν έχουν εντοπισθεί λάθη στον υπολογισμό του τέλους, ο φορολογούμενος θα πρέπει να το εξοφλήσει κανονικά. Το επιπλέον ποσό που κατέβαλε θα συμψηφισθεί στις 31 Μαρτίου 2012.
*Στα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ., το ειδικό τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το τμήμα της επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το τμήμα άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής εγκατάστασης.
*Τέσσερις μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας πληρωμής του τέλους, αυτό θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
*Το τέλος του 2011 βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή του ακινήτου την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Για το τέλος του 2012 η αντίστοιχη ημερομηνία ορίστηκε η 31η Μαρτίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: