Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζουν οι φόροι στις επιχειρήσεις και τα ενοίκια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν οι φόροι στις επιχειρήσεις και τα ενοίκια
Αλλάζουν οι φόροι στις επιχειρήσεις και τα ενοίκια
25/2/2012
Το «ok» της τρόικας περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων.
Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται η πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15% και της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από 25% στο 20% ή το 15%. Ομως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα, η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Επίσης, προωθείται ο περιορισμός στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.
Εξάλλου, τα κόμματα που μετέχουν στον διάλογο για το φορολογικό συμφωνούν στην αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που έχει προτείνει το ΔΝΤ.
Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.
Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής, που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%), ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%).
Τέλος, έχει προαναγγελθεί η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: