Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟ ΕΤΕΑ Νέα μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις για 1 εκατ. συνταξιούχους

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟ ΕΤΕΑ

Νέα μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις για 1 εκατ. συνταξιούχους

Νέα μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις για 1 εκατ. συνταξιούχους
Νέα μείωση, της τάξεως του 10%, αναμένεται να δουν το 2015 στις επικουρικές συντάξεις οι ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).
Όπως αναφέρει στα «Νέα» ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις (πέραν του 5,2% που έγινε από 17/1/2014) θα είναι της τάξεως του 10%.
Τα στοιχεία του εννεαμήνου 2014 «φωτογραφίζουν» πιο δυσοίωνη την κατάσταση για το 2015 με τις εισφορές στο 1,5 δισ. ευρώ και τις παροχές στα 2,15 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα εννεαμήνου στο ΕΤΕΑ κλείδωσε στα 305 εκατ. ευρώ και για το 2015 φαίνεται να κλείνει στα 350 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μείωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέσω της εσωτερικής αναδιανομής των οικονομικών του ταμείου μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των συντάξεων «είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω».
«Το εάν θα υπάρξει αναπροσαρμογή θα το προσδιορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο» του ταμείου, πρόσθεσε.
Αδειασμα Σπυρόπουλου
Αναταραχή προκάλεσε η τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ ενσήμων και παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε προσωπικές απόψεις.
«Θέλω να κλείσει το θέμα με τον πιο λιτό και κατηγορηματικό τρόπο γιατί πήρε διάσταση, και πολύ μεγάλη, η τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ, που θέλω εκ προοιμίου να σας πω για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε, αλλά εκφράζει καθαρά προσωπικές απόψεις.
»Για την κυβέρνηση δεν τίθεται ούτε υπάρχει ούτε συζητείται σε κανένα επίπεδο του υπουργείου ή της κυβέρνησης τέτοιο ζήτημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση δείχνοντας μια μεγάλη ευαισθησία κάλυψε όλους τους ανασφάλιστους της χώρας» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Ο διοικητής του ΙΚΑ έκανε τη δήλωση - «βόμβα», μιλώντας σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση χθες, Τρίτη. Συγκεκριμένα, κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω το ζήτημα που έθεσε στην ομιλία του, ρωτήθηκε «ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας;»
«Είναι το ίδιο να έχει κάποιος 0 ένσημο, 50 ένσημα και 100 ένσημα;» απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στα δικαιώματα για παροχές υγείας. Προφανώς, εξήγησε ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο δίχτυ ασφάλισης για όλους αλλά «δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εξισωτικά για όσους έχουν περισσότερα ένσημα».
Η τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά καθώς το ζήτημα του ασφαλιστικού αποτελεί ένα ανοιχτό προς συζήτηση με την τρόικα θέμα. Για το λόγο αυτό, ο Γ.Βρούτσης έσπευσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης να λειτουργήσει πυροσβεστικά, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Σπυρόπουλου.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: