Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Ενα ή τρία Ταμεία για σύνταξη

ΠΡΟΤΑΣΗ Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα ή τρία Ταμεία για σύνταξη

Ενα ή τρία Ταμεία για σύνταξη
Τη λήψη πολιτικής απόφασης είτε για την καθολική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης για όλους με τρεις κλάδους (μισθωτοί - αυτοαπασχολούμενοι - αγρότες) είτε σε τρία Ταμεία (ενός ταμείου μισθωτών, ενός ταμείου αυτοαπασχολούμενων και του ταμείου των αγροτών) αλλά και για τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων προκειμένου να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανταποδοτική βάση σε σχέση με τις εισφορές, ζητά ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.
Ο διοικητής του ΙΚΑ, μιλώντας χθες στο τέταρτο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου, πήρε αποστάσεις από τη μερική ενοποίηση στο ΙΚΑ επικουρικών ταμείων και ταμείων εφάπαξ που έχει αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας.
Tάχθηκε υπέρ της οργάνωσης διαλόγου για την εφαρμογή μιας «κοινά αποδεκτής εθνικής στρατηγικής» για την κοινωνική ασφάλιση που θα προβλέπει πραγματικές ενοποιήσεις, ενιαίους κανόνες και πλήρη διαχωρισμό των προνοιακών από τις ανταποδοτικές παροχές. Βάση του διαλόγου μπορεί να αποτελέσει η μελέτη του ΚΕΠΕ, είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθούν το ύψος των κύριων συντάξεων και το βασικό χρονικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη και να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες για παροχές υγείας και για αναπήρους (προνοιακή στήριξη για όσους είναι ανίκανοι για εργασία). Ο διοικητής του ΙΚΑ τασσόμενος ανοικτά υπέρ της διατήρησης ενός Ταμείου, σε συνδυασμό με την ενιαία είσπραξη των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για τις παροχές σύνταξης και υγείας, πρότεινε: Τα ειδικά ταμεία όπως το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΣΑΥ και το Ταμείο Νομικών είτε να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ, είτε να μετεξελιχθούν σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού. Τα επικουρικά και τα ταμεία εφάπαξ να λειτουργούν ως επαγγελματικά ταμεία (χωρίς συμμετοχή του κράτους).
Την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει αλλαγές «χωρίς να ανατρέψει οικογενειακούς προγραμματισμούς», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας Α. Μπέζας, παρουσιάζοντας όσα ήδη έχουν γίνει και όσα έχουν δρομολογηθεί να γίνουν έως το 2017 (ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων, εθνικό κέντρο απονομής συντάξεων, ενοποιήσεις, κωδικοποίηση ασφαλιστικής νομοθεσίας).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: