Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τράπεζες: Εφιάλτης για τα κόκκινα δάνεια οι... υποσχέσεις για ρυθμίσεις

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 08:29

Τράπεζες: Εφιάλτης για τα κόκκινα δάνεια οι... υποσχέσεις για ρυθμίσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Τράπεζες: Εφιάλτης για τα κόκκινα δάνεια οι... υποσχέσεις για ρυθμίσεις
Στον χειρότερο εφιάλτη έχουν εξελιχθεί τα κόκκινα δάνεια για τους τραπεζίτες, αφού η προσδοκία για νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρνει ακόμη και «κούρεμα» χρεών, έχει παγώσει κάθε διαδικασία ρύθμισης από πλευράς δανειοληπτών.
Γράφει:  
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη ότι το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα είναι έτοιμο σε έξι μήνες (Σταθάκης: Άμεσα στη Βουλή το ν/σ για την πρώτη κατοικία) σήμανε συναγεργμό στα επιτελεία των τραπεζών, καθώς φοβούνται ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν χειρότερη κλιμάκωση – από αυτή που θα περίμεναν στην παραγωγή επισφαλειών. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο τα νέα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσό συνολικά στα 80 δισ. ευρώ, καθώς η μηνιαία παραγωγή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, όπως έχει αποκαλύψει η FMVoice.gr (400 εκατ. ευρώ η μηνιαία «παραγωγή» νέων κόκκινων δανείων). 
Η αύξηση των επισφαλειών τους πρώτους μήνες του 2015 οφείλεται, σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank, στο γεγονός ότι «περιορίσθηκαν σημαντικά οι ρυθμίσεις δανείων εξαιτίας της προσδοκίας που γέννησε στους δανειολήπτες η προεκλογική εξαγγελία για την εφαρμογή γενναίων ρυθμίσεων, την γνωστή σεισάχθεια. Επίσης, σταμάτησαν να πληρώνουν και οι στρατηγικά κακοπληρωτές».
Ανησυχητική ήταν και η εικόνα από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας: τα ρυθμισμένα δάνεια στην Ελλάδα ανήλθαν σε 6,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 53% εξυπηρετείται. Το 50% των ρυθμισμένων δανείων είναι στεγαστικά, τα οποία εμφάνισαν στο δ' τρίμηνο του 2014 επιδείνωση πληρωμών.
Υπό αυτα τα δεδομένα, προτεραιότητα σήμερα για τις τράπεζες είναι να επαναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» και πάλι σε καθεστώς ομαλής αποπληρωμής. Τα «κόκκινα» στεγαστικά εκτιμάται ότι υπερέβησαν το 30% του συνολικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου στο τέλος του 2014 και αντιστοιχούν σε περίπου 21 δισ. ευρώ. Στόχος είναι αυτό το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 20% στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, οι τράπεζες να προσφέρουν πιο γεναιόδωρες ρυθμίσεις προκειμένου να... ιντριγκάρουν τους πελάτες τους που βρίσκονται μια ανάσα ή και... βαθιά στο κόκκινο. Και αυτό ώστε να προχωρήσουν διακανονισμό και να ξεκινήσουν να πληρώνουν ακόμη και ένα ελάχιστο ποσό, αντί να περιμένουν 6 μήνες για ένα πιθανό «κούρεμα» από την «Σεισάχθεια» της κυβέρνησης.
Σήμερα εάν κάποιος δανειολήπτης ζητήσει από την τράπεζα διακανονισμό, εκτός από επιμήκυνση διάρκειας, μπορεί να πετύχει τα εξής:
Πρώτον, περίοδο χάριτος από 6 μήνες μέχρι και 2 χρόνια. Στο διάστημα αυτό δεν πληρώνει καθόλου δόσεις, όμως οι τόκοι που «τρέχουν» ανακεφαλαιοποιούνται.
Δεύτερον, καταβολή μόνο τόκων για διάστημα 12 μηνών.
Τρίτον, πληρωμή τόκων και μέρους του κεφαλαίου.
Twitter @haikouroi


Δεν υπάρχουν σχόλια: