Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Φορολογία: Όταν για όλα φταίνε οι άλλοι

http://www.fmvoice.gr/index.php/oikonomia/forologia/item/143625-forologia-otan-gia-ola-ftaine-oi-alloi


Φορολογία: Όταν για όλα φταίνε οι άλλοι

Φορολογία: Όταν για όλα φταίνε οι άλλοι
Ενώ ο διαιτητής ετοιμάζεται να σφυρίζει την λήξη του αγώνα (των φορολογικών δηλώσεων) εμείς (για την ακρίβεια, υπουργός και δημοσιογράφοι) παίζουμε το παιχνίδι «ένα φράγκο η βιολέτα…» με τις ημερομηνίες και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Ναι, ναι, του γνωστού ΕΝΦΙΑ , εκείνου που «δεν τροποποιείται, δεν βελτιώνεται, αλλά καταργείται», που έλεγε ο πρωθυπουργός…
 
Η πλάκα στην υπόθεση είναι ότι για όλα φταίνε οι φορολογούμενοι και οι λογιστές, κατά την άποψη του σεβαστού μας αναπληρωτή υπουργού. Οι φορολογούμενοι φταίνε γιατί δεν υπέβαλαν δήλωση μέσα στις προθεσμίες του νόμου -30 Απριλίου, αν θυμάμαι, ήταν- και οι λογιστές γιατί έκαναν αποχή για το ασφαλιστικό και τώρα δεν μαστιγώνουν τους φορολογούμενους να πάνε και να υποβάλουν δήλωση.
 
Είναι πολύ προσφιλής μέθοδος, η μετάθεση των ευθυνών που μας αναλογούν και έχουμε, στις πλάτες των άλλων. Πότε ήταν να ανοίξει το σύστημα; Την 1η Φεβρουαρίου 2016.  Πότε άνοιξε; Στις αρχές Απριλίου για τα φυσικά πρόσωπα, και στις 8 Ιουνίου για τις εταιρίες και τα νομικά πρόσωπα.
 
Μάλιστα, όταν άνοιξε για τα νομικά πρόσωπα, παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα στην αποστολή τόσο του εντύπου φορολογίας των νομικών προσώπων, όσο και στα υπόλοιπα έντυπα και ειδικά στο έντυπο Ε3, προβλήματα που κράτησαν πάνω από μία εβδομάδα. Όχι ότι έτρεχαν πάντα όλα ρολόι, αλλά ειδικά την περίοδο αυτή, τα προβλήματα είχαν πολλαπλασιαστεί.
 
Ο λαλίστατος υπουργός μας, μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα δοθεί παράταση με τίποτε. Για μια ακόμη φορά διέψευσε τον εαυτό του και έδωσε μία ολιγοήμερη παράταση που, όμως, δεν εξομαλύνει την ασφυκτική και εφιαλτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λογιστικά γραφεία, προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες .
 
Για ποιους λόγους;
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την παράταση, «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών-λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων».
 
Αυτοί, λοιπόν, οι «άλλοι λόγοι» είναι εκείνοι που ενισχύουν την άποψη μας για τις προσπάθειες της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών να ρίξει στις πλάτες των άλλων τα δικά της λάθη.
 
Αλήθεια, τόσο μηχανογραφημένοι είμαστε;
 
Το έχουμε ξανασχολιάσει, το γράφουμε για μία ακόμη φορά. Είμαστε η χώρα που έχουμε δώσει, αναλογικά, τα περισσότερα χρήματα για την Κοινωνία της Πληροφορίας, δηλαδή για την μηχανογράφηση του κράτους, αλλά μηχανογράφηση δεν έχουμε. Διότι, αν είχαμε μηχανογράφηση, δεν θα ασχολούμασταν με το εάν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι δυο, τρεις, δεκατρείς ή χίλιες δεκατρείς και ούτε με το πότε θα τελειώσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
 
Θα μπορούσε το σύστημα να μένει ανοιχτό από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος του έτους και να υποβάλαμε την δήλωση όποτε εμείς θέλαμε. Με την διαφορά όμως ότι οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου θα ήταν περισσότερες γι όσους υπέβαλαν δήλωση π.χ. τον Απρίλη και λιγότερες για αυτούς που την υπέβαλαν τον Οκτώβρη ή και εφάπαξ για αυτούς που την υπέβαλαν τον Δεκέμβρη.
 
Αν υπήρχε μηχανογράφηση, δεν θα περιμέναμε να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, γιατί τα στοιχεία που χρειάζονται για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ , π.χ. ποσοστό αναπηρίας, θα μπορούσαμε να τα πάρουμε από τα ίδια τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να βρίσκονται και στο Taxis, στο μητρώο κάθε φορολογούμενου, αφού υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έτσι να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι, κάθε χρόνο, να προσκομίζουν το πιστοποιητικό αναπηρίας των ΚΕΠΑ στη ΔΟΥ.
 
Βέβαια αυτά είναι ανώτερα μαθηματικά για το κράτος μας, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: